Financiën stuurt fiscus naar De Lijn om terugbetaalde stakingsboetes te onderzoeken

De Lijn © Belga Image

De vakbonden bij De Lijn mogen bezoek van de fiscus verwachten. Minister van Financiën Van Overtveldt (N-VA) stuurt zijn diensten uit om te controleren of het terugbetalen van boetes aan chauffeurs fiscaal koosjer gebeurt, schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

De controles komen er na parlementaire vragen van N-VA’ers Annick De Ridder en Peter Dedecker, die het laakbaar vinden dat de socialistische vakbond ACOD het verkeersveiligheidsbeleid van Vlaanderen zou ondergraven doordat de vakbond stakingsboetes blijft terugbetalen. “Als het niet lukt met overleg, hopen we dat deze controleacties een duwtje in de juiste richting geven”, aldus de N-VA’ers.

Volgens Dedecker vormt de terugbetaling van de boetes door de bonden eigenlijk een voordeel van alle aard. “Dat betekent dat er op dit voordeel belastingen en sociale bijdragen verschuldigd zijn en dat de vakbonden hiervoor fiscale fiches moeten opmaken”, zegt hij. “We gaan ervan uit dat De Lijn dit als professionele werkgever correct doet, ja. Het gaat over het principe. Het kan niet dat organisaties die met het opgestoken vingertje klaarstaan, elk verkeersveiligheidsbeleid ondergraven.”

ACOD wil voorlopig niet reageren op de aangekondigde controles. “We zullen dit met onze juristen bekijken”, zegt topvrouw Chris Reniers. “In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, krijgen middenveldorganisaties heel regelmatig controles, voor van alles en nog wat.”

Partner Content