'Financiële middelen voor centrumsteden blijven behouden'

25/04/13 om 15:03 - Bijgewerkt om 15:03

De Vlaamse overheid zal haar financiële inspanningen voor de steden handhaven

'Financiële middelen voor centrumsteden blijven behouden'

© Belga

De Vlaamse overheid zal haar financiële inspanningen voor de steden handhaven. Dat heeft Vlaams minister Freya Van den Bossche, bevoegd voor Steden, geantwoord op een vraag van CD&V-parlementslid Veli Yüksel. Volgens Van den Bossche is het ook de bedoeling om de jaarlijkse groeivoet van 3,5 procent in het Stedenfonds opnieuw te verankeren in de periode 2014-2019.Enkele weken geleden trokken de schepenen van Financiën van de 13 Vlaamse centrumsteden aan de alarmbel over de financiële situatie van de Vlaamse steden en gemeenten. "We vrezen dat er echt zal moeten gesneden worden. Het zal echt wel pijn doen", zegt voorzitter Hilde Veulemans van de werkgroep Financiën van de centrumsteden. De schepenen waarschuwden dat zij zonder bijkomende maatregelen van de hogere overheden zullen moeten snoeien in de dienstverlening en dat het zeer moeilijk zal worden om het belastingniveau op het huidige niveau te handhaven.

Vlaams parlementslid Veli Yüksel (CD&V) legde de kwestie voor aan minister Van den Bossche. Hij wilde weten in welke mate de Vlaamse overheid aan de vragen kan tegemoetkomen. Volgens Yüksel heeft de minister beloofd dat de Vlaamse overheid haar financiële inspanningen voor de steden handhaaft. Ze wees er ook op dat de middelen van het Stedenfonds ten opzichte van 2009 met 14 procent zijn gestegen.

Middelen voor Stadsvernieuwing blijven behoudenHet zou ook de bedoeling zijn de bestaande groeivoet van 3,5 procent opnieuw vast te leggen voor de periode 2014-2019. Bovendien zal er niet gesnoeid worden in de middelen voor Stadsvernieuwing. In samenwerking met minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) zal worden nagegaan op welke manier de administratieve lasten voor de lokale overheden kunnen worden verminderd. (Belga/INM)

Onze partners