Financieel rampjaar dreigt voor boer en tuinders

06/10/11 om 21:36 - Bijgewerkt om 21:36

Het inkomen van de Vlaamse land- en tuinbouwsector zal dit jaar de helft lager liggen dan in 2010. Het belandt daarmee op het laagste niveau in tien jaar.

Financieel rampjaar dreigt voor boer en tuinders

© Belga

Het inkomen van de Vlaamse land- en tuinbouwsector zal dit jaar de helft lager liggen dan in 2010. Het belandt daarmee op het laagste niveau in tien jaar. Dat blijkt uit een donderdag voorgestelde voorlopige raming van de Boerenbond op basis van de eerste acht maanden van het jaar.

Boerenbond-voorzitter Piet Vanthemsche sprak tijdens een persconferentie van een "rampzalig" jaar. "Op een totale omzet van 5,1 miljard euro wordt een inkomen gerealiseerd van 432 miljoen euro. Dat is de helft van het inkomen van vorig jaar en het laagste inkomen van de laatste tien jaar." Vorig jaar kende het landbouwinkomen nog een lichte heropleving.

De nieuwe daling is vooral het gevolg van de voortdurende toename van de bedrijfskosten. "De kosten nemen almaar toe, maar de landbouwers slagen er niet in om die door te rekenen in de eindproducten", aldus de Boerenbond. "Tussen 2003 en 2011 stegen de productiekosten in de sector met 1,4 miljard euro, terwijl de omzet 'slechts' toenam met 514 miljoen euro." Bovenop het structurele kostenprobleem wogen dit jaar een aantal eenmalige gebeurtenissen op de sector, zoals de dioxinecrisis in Duitsland, de EHEC-bacterie en de aanhoudende droogte in het voorjaar.

Hervorming Gemeenschappelijk Landbouwbeleid

De Boerenbond pleit voor "een sterk Gemeenschappelijk Landbouwbeleid dat zorgt voor een oplossing voor het structureel lage prijsniveau en de extreme prijsschommelingen van landbouwgrondstoffen". Over de geplande hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid zijn ondertussen enkele voorstellen uitgelekt. Volgens Vlaams minister-president Kris Peeters zouden die weinig bemoedigend zijn. "Wat ik tot nog toe gelezen heb, is absoluut onaanvaardbaar", zei Peeters donderdagavond op de nazomerontmoeting van de Boerenbond.

Volgens Peeters zou de hervorming onder meer moeten zorgen voor redelijke prijzen, stabiele markten en een veilige voedselvoorziening. "Maar op al die punten schieten de voorstellen van de Commissie ernstig tekort. Een visie op de toekomst van de Europese landbouw ontbreekt", aldus Peeters. Volgens hem is de hervorming niet veel meer dan een budgettaire operatie geworden waarbij Vlaanderen middelen verliest en waarbij er middelen worden doorgeschoven naar Centraal- en Oost-Europa.

Strijdvaardige Kris Peeters

Peeters stelt zich strijdbaar op: "Als de officiële voorstellen van de Europese Commissie er niet anders uitzien dan de gelekte documenten, dan beloof ik u dat ik ze in de onderhandelingen met man en macht zal bestrijden. Ik zal nooit aanvaarden dat Europa de Vlaamse landbouw aan haar lot overlaat", luidde het. (Belga/INM)

Onze partners