Filip Dewinter zet een stap opzij

17/10/12 om 03:43 - Bijgewerkt om 03:43

Nadat zijn partij werd weggeveegd door de N-VA zegt Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter dat hij een stap opzij doet. Bij de volgende verkiezing is hij geen lijsttrekker. Hij is ook geen kandidaat-voorzitter voor Vlaams Belang.

De Winters Vlaams Belang-lijst in Antwerpen verloor bij de gemeenteraadsverkiezingen in één klap twee derde van zijn stemmen. In de rest van Vlaanderen ging het net zo.

'Ik had nooit gedacht dat we zo laag zouden zakken", zei Dewinter in het Nederlandse televisieprogramma Pauw en Witteman. "Het was een grote verrassing en een diepe ontgoocheling."

Dewinter zegt dat hij de volle verantwoordelijkheid neemt voor de nederlaag van het Vlaams Belang in Antwerpen. En dus doet hij een stap opzij. "Dat moet kunnen in de politiek", zei hij.

'Even is het voorbij'

Hij wordt volgende keer dus geen lijsttrekker. "Het is nooit helemaal voorbij in de politiek, men kan altijd terugkomen. Maar even is het voorbij, ongetwijfeld.

Ook Bruno Valkeniers trok zijn conclusie uit de slechte verkiezingsuitslag van zijn partij. Hij nam ontslag als voorzitter van het Vlaams Belang.

Filip Dewinter is geen kandidaat om Valkeniers op te volgen. Hij wil zijn rol als ondervoorzitter van het Vlaams parlement blijven vervullen en hij wil zes jaar lang zetelen in de gemeenteraad van Antwerpen. (TV/EE)

Onze partners