Filip Dewinter wil stap opzij zetten voor De Wever

23/04/12 om 09:04 - Bijgewerkt om 09:04

Filip Dewinter van Vlaams Belang wil het lijsttrekkerschap bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen aan zich voorbij laten voor het doorbreken van het cordon sanitaire.

De Wever kondigde tijdens het voorbije weekeinde aan dat hij zal opkomen als kandidaat-burgemeester in Antwerpen bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober.

De Wever liet daarbij verstaan dat hij niet in een coalitie wil stappen met het Vlaams Belang, een partij waar volgens de N-VA-kopman de "harde lijn van Dewinter" het pleit heeft gewonnen.

Werkelijke struikelblok

Dewinter stelde in De Ochtend vast dat het cordon sanitaire verengd wordt tot zijn persoon. Hij stelde meteen een "hypothetische vraag" aan De Wever. "Is een Vlaams Belang-lijst in Antwerpen waarvan Filip Dewinter niet de lijsttrekker is, dan wel voor hem aanvaardbaar? Een lijst met Gerolf Annemans, of Bruno Valkeniers of Anke Van dermeersch als lijsttrekker?"

Dewinter zal naar eigen zeggen "niet in de weg staan van het doorbreken van het cordon sanitaire en het opzijschuiven van de socialisten in Antwerpen". "Als het echt moet, ben ik zo van plan opzij te stappen", luidde het.

Wel wil hij eerst van De Wever horen of zijn persoon het werkelijke struikelblok voor een coalitie is, of dat het er eerder om gaat dat de N-VA-er "een toegangsticket moet betalen om mee te spelen met de traditionele partijen, en dat toegangsticket is het cordon". (Belga/TE)

Onze partners