Filip Dewinter: ‘N-VA voert ons programma uit’

© Belga
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In 2006 stelde Vlaams Belang een draaiboek voor gemeentelijk beleid op. ‘Sommige N-VA-burgemeesters voeren het programma uit dat wij hadden voorbereid’, zegt Filip Dewinter.

Het zogeheten ‘Draaiboek voor een Vlaams Belang-bestuur’ werd geschreven in 2006. De partij kende toen haar hoogtepunt. Bij de gemeenteraadsverkiezing van dat jaar werd verwacht dat het cordon sanitaire ergens in Vlaanderen zou sneuvelen.

Uiteindelijk kon het Vlaams Belang nergens aan de macht komen, maar het document toont wel aan dat de partij erop voorbereid was. Het draaiboek bevatte vijf speerpunten: veiligheid, financiën en personeel, topambten, vreemdelingen en Vlaamsgezindheid.

De partij wilde het Vlaamse karakter van gemeenten opnieuw zichtbaar maken. Dat moest door onder meer het vervlaamsen van straatnamen en het toevoegen van leeuwenschilden op straatnaamborden. Die maatregel staat in het bestuursakkoord van de gemeente Aalst. Karim Van Overmeire, N-VA-schepen in Aalst maar voormalig lid van het Vlaams Belang, werkte in 2006 trouwens mee aan dit draaiboek, schrijft De Standaard.

Inschrijvingstaks voor vreemdelingen verhogen

Op het vlak van vreemdelingen wilde Vlaams Belang de inschrijvingstaks voor nieuwekomers drastisch verhogen’. De stad Antwerpen vertienvoudigde enkele maanden geleden deze taks. Vlaams Belang keurde de maatregel enthousiast mee goed. Maar Antwerps provinciegouverneur Cathy Berx (CD&V) schorste de verhoging wegens juridische bezwaren. Ook de Boomse N-VA-burgemeester Jeroen Baert verkiest zo’n taks.

Filip Dewinter heeft het gevoel dat voormalige partijgenoten die momenteel bij de N-VA actief zijn, een aantal ideeën hebben meegenomen. “De N-VA volgt niet alleen onze strategie, ze brengt tegelijkertijd een aantal symboolmaatregelen in de praktijk. De overlopers kwamen kennelijk niet zonder rugzak toe”, zegt Belangkopstuk Dewinter.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content