Filip Dewinter: ‘Minder asielzoekers vertrekken vrijwillig dan in Di Rupo-jaren’

Federaal parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) wijst erop dat slechts een op de tien uitgeprocedeerde asielzoekers vrijwillig vertrekt. © BELGA

Vorig jaar vertrokken 4.267 asielzoekers vrijwillig uit België, tegenover 5.644 in 2012. ‘Deze regering doet het slechter dan de regering-Di Rupo’, zegt federaal parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang), die de cijfers opvroeg bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Dat bericht De Zondag.

Federaal parlementslid voor Vlaams Belang Filip Dewinter klaagt aan dat er vorig jaar minder uitgeprocedeerde asielzoekers vrijwillig vertrokken dan in de Di Rupo-jaren. Dat moet blijken uit cijfers die Dewinter opvroeg bij staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA), waarover de krant De Zondag bericht.

Vorig jaar vertrokken 4.267 asielzoekers vrijwillig uit België, tegenover 5.644 en 4.707 in 2012 en 2013 respectievelijk. ‘Deze regering doet het slechter dan de regering-Di Rupo’, aldus Dewinter in De Zondag.

Dewinter wijst er ook op dat slechts een op de tien uitgeprocedeerde asielzoekers vrijwillig vertrekt. Zo blijkt uit de cijfers van het kabinet-Francken dat er vorig jaar 1.090 vrijwillige vertrekkers onder de uitgeprocedeerde asielzoekers waren, terwijl 10.667 kandidaat-asielzoekers een negatieve beslissing kregen van het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content