Filip Dewinter ‘geschokt’ door spionage van Bart Debie voor staatsveiligheid

© Belga
Simon Demeulemeester

Filip Dewinter is ‘geschokt’ door de spionnage voor de staatsveiligheid van zijn veiligheidsadviseur en medewerker Bart Debie.

“Ik ben geschokt dat Bart Debie mijn vertrouwen heeft geschonden,” zegt Filip Dewinter. “Toen hij door zijn ontslag als politiecommissaris in Antwerpen in moeilijke papieren zat, hebben we hem opgevangen. We hebben zijn boetes en advocaten betaald en een steunfonds opgericht. We hebben hem gemeenteraadslid en medewerker gemaakt. Dat zo iemand zich dan tegen u keert, dat is menselijk en persoonlijk schrikken.”

“Aan de andere kant bewijst dit wat ik al lang vermoed: dat de staatsveiligheid politici volgt. Er rijzen dan veel vragen: is de regering hiervan op de hoogte, wat gebeurt er met al die informatie, wordt die gebruikt om partijen te destabiliseren…? Het toppunt is dat de minister van Justitie, Annemie Turtelboom (Open VLD), pas nog verklaarde dat politici niet gevolgd worden.”

Filip Dewinter: ‘Ik heb Debie nooit ontevreden geweten over de partij’

Dewinter is niet onder de indruk van Bart Debies verklaring om de staatsveiligheid te contacteren. Debie, binnengehaald als persoonlijk medewerker van Dewinter maar later uit de partij werd gezet na een Facebookrelletje rond Marie-Rose Morel, zou het “al langer moeilijk gehad hebben met bepaalde praktijken binnen de partij.” Zo was er een stunt van Dewinter. Hij wou Debie kalasjnikovs laten kopen op de zwarte markt, om die bij een persconferentie voor te stellen. Strafbare feiten plegen zag Debie niet zitten, omdat hij al een strafblad had.

“Debie zoekt een stok om de hond mee te slaan,” aldus Dewinter. “Als hij het niet eens was met de partij, had hij toch ontslag kunnen nemen? Die stunt met de kalasjnikovs is nooit doorgegaan, omdat een journalist ons voor was. We hebben dat maar een keer besproken. Ik heb Bart Debie nooit ontevreden geweten over de partij.”

Filip Dewinter: ‘Wij hebben ook onze contacten bij de staatsveiligheid’

Hoezeer Dewinter ook geschokt is door het verraad van Debie, hij is naar eigen zeggen niet verbaasd dat zijn partij gevolgd wordt. “Dat gevoel heb ik al lang. Ik heb overigens al jaren een procedure lopen om mijn eigen dossier te mogen inzien. De staatsveiligheid mag dan haar spionnen bij ons hebben, wij hebben zo ook onze contacten. Zo kregen we al vaak de lijst met staatsgevaarlijke personen en organisaties onder ogen. Wij zijn daarop gemarkeerd met de code geel.”

Is de radicale voorman van het Vlaams Belang, dat streeft naar het einde van België, niet een beetje gecharmeerd dat hij staatsgevaarlijk genoemd wordt? “In een cynische bui zou ik kunnen zeggen dat wij moeten streven naar de code rood. De staatsveiligheid moet echter de staat beschermen. Dat beperkt zich tot partijen die oproepen tot geweld of geweld gebruiken. Door democratische partijen te volgen, beschermt zij eerder de veiligheid van het regime dat aan de macht is.”

Filip Dewinter: ‘Geen heksenjacht binnen Vlaams belang voeren’

Filip Dewinter is niet van plan nu een heksenjacht in zijn partij te organiseren. “We hebben duizenden leden, honderden mandatarissen en 120 partijmedewerkers. Ik heb geen illusies dat er nog mollen zijn, maar ik word er niet paranoïde van.”

Dewinter zal wel nagaan in hoeverre de wandelgangen van Debie juridisch gedekt zijn. “Het contract van een parlementair medewerker heeft een vertrouwelijkheidsclausule. Ik wil sowieso de onderste steen bovenhalen. De minister van Justitie zal enkele prangende vragen mogen beantwoorden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content