Filip Dewinter gaf lezingen in de VS op vraag van het Trump-kamp

FILIP DEWINTER:'Natuurlijk zou ik voor Donald Trump stemmen.'
Walter Pauli

In mei reisde Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter door het zuiden van de VS. Hij deed dat op uitnodiging van prominente conservatieven die de Trump-campagne steunen.

De trip die Dewinter samen met partijgenoot Anke Van dermeersch maakte, voerde hem door Tennessee en Alabama. Dewinter mocht aan het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat uitleggen hoe zijn partij in ons land al jaren met enig succes het establishment uitdaagt met harde standpunten over migratie en multiculturalisme. Omgekeerd was Dewinter zeer geïnteresseerd in de wijze waarop het Trump-kamp de verkiezingen organiseert en financiert.

Het aanspreekpunt van Dewinter was senator Jeff Sessions, een doorgewinterde, conservatieve Republikein uit de zuidelijke staat Alabama. ‘Wij kennen elkaar al jaren’, zegt Dewinter. ‘Een paar jaar geleden introduceerde Sessions mij in Washington.’

Op Capitol Hill is de 70-jarige Sessions een bekende naam. De man zetelt al sinds 1996 in de Senaat, waar hij in de belangrijke commissie Defensie een prominente rol speelt. Toch behoort Sessions niet tot de inner circle van de Grand Old Party – daarvoor is hij te uitgesproken rechts-conservatief. In rangschikkingen van conservatieve denktanks komt Sessions steevast als een van de tien meest conservatieve senatoren naar voren. Sessions was voor de oorlog in Irak, belastingverlagingen en olieboringen in arctische natuurgebieden. Hij is tegen abortus, tegen stamcelonderzoek, tegen het homohuwelijk en tegen de legalisering van cannabis. Maar zijn reputatie als hardliner dankt hij vooral aan zijn overtuigde en volgehouden verzet tegen illegale immigratie.

Sessions was een van de allereerste belangrijke Republikeinen die de kandidatuur van Donald Trump steunde. Al in augustus 2015 stal hij met een rode ‘Make America Great Again’-pet op de show op een verkiezingsmeeting van Trump. Bovendien detacheerde hij zijn eigen woordvoerder naar diens campagneteam. Dewinter: ‘Als Trump de nieuwe president wordt, dan neemt hij Sessions zonder twijfel op als minister in zijn regering, misschien zelfs als de nieuwe minister van Defensie.’

Dewinter sprak ook met het voormalige congreslid Alan West. West, een Afro-Amerikaan uit Florida, heeft naam gemaakt omdat hij de VS een centrale rol ziet spelen in een wereldwijde oorlog tegen de moslims. Hij vergeleek de VS met ‘Karel Martel’ die bij de slag bij Poitiers in 732 de Moren versloeg. Het persagentschap Bloomberg noemde West in 2012 ‘een van de grootste sterren van de Tea Party’.

Tijdens zijn reis hield Dewinter een aantal voordrachten, zowel voor kleinere, besloten genootschappen – ‘Néén, niet de Ku Klux Klan of verwante organisaties’ – als voor bijeenkomsten met een paar honderd toehoorders. Dewinter kruidde zijn lezingen over de gevaren van immigratie en moslims voor Europa met allerlei weetjes. Zo zou zijn vader hem ‘Filip’ hebben genoemd naar de Vlaamse graaf en kruisvader Filips Van Den Elzas – volgens de legende bracht die de Vlaamse Leeuw mee uit de Levant.

Die spreekbeurten waren georganiseerd door organisaties als The Jefferson Club, ACT! For America of de webzine American Renaissance. Dat laatste is volgens The Washington Post en Fortune een vereniging voor blanke racisten. Ook de stichter ervan, Jared Taylor, steunt voluit de campagne van Donald Trump en werd door Dewinter in een toespraak in Nashville ‘mijn goede vriend Jared’ genoemd.

‘Natuurlijk zou ik voor Trump stemmen’, zegt Dewinter, ‘Zijn voorstellen rond veiligheid en immigratie liggen in de lijn van wat ik al langer propageer. Veel Europeanen zien Trump als de vertegenwoordiger van de rijke kapitalisten, maar in de VS krijgt hij veel steun van de kleine man. Veel Bernie Sanders-kiezers stemmen wel voor Trump en niet voor Hillary Clinton, want zij is de kandidate van het establishment. In die zin speelt Donald Trump in de VS dezelfde rol als het Vlaams Belang in Vlaanderen: bij ons vindt de bange, blanke man zijn toevlucht.’

Walter Pauli

Dewinter werd geïntroduceerd door Jeff Sessions, een invloedrijke senator uit Alabama.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content