Files doen reistijden oplopen in Gent (17 procent) en Brugge (15 procent)

22/03/16 om 00:33 - Bijgewerkt om 00:33

De verkeerscongestie zorgt ervoor dat autogebruikers in Gent 17 procent aan hun reistijd moeten toevoegen om op hun bestemming te geraken en 15 procent in Brugge. Uit de recentste TomTom Traffic Index blijkt dat Brussel de drukste stad in België blijft.

Files doen reistijden oplopen in Gent (17 procent) en Brugge (15 procent)

Spitsverkeer in Brussel © BELGAIMAGE

Brussel heeft een congestiecijfer van 35 procent, daar moet men dus gemiddeld 35 procent toevoegen aan de voorziene reistijd, gevolgd door Antwerpen (26 procent), Luik (21 procent), Namen en Charleroi (18 procent), Gent en Brugge. In vergelijking met 2014 zijn de files in Brussel en Charleroi met telkens 2 procent gestegen, in Luik met 4 procent. Iets minder druk was het in Namen (-4 procent), Antwerpen en Brugge (-2 procent) en Gent (-1 procent).

Dinsdagochtend brengt landelijk de drukste ochtendspitsen. Enkel in Antwerpen is het op maandagmorgen even druk. De avondspits varieert, maar in vijf van de zeven steden is donderdag best te mijden.

Mexico en Boekarest

Gent is nieuw in de Traffic Index. Autobestuurders moeten gemiddeld 17 procent extra tijd toevoegen voor een ritje naar de stad. Nieuwkomer Brugge in de lijst heeft een congestiecijfer van 14 procent. Over de taalgrens, in Namen en Charleroi, zijn autobestuurders 18 procent langer onderweg door files. Wereldwijd is de verkeerscongestie met 13 procent gestegen. Mexico City (59 procent congestie) is wereldwijd de drukste stad, gevolgd door Bangkok en Istanbul. De verkeerscongestie steeg in Noord-Amerika met 17 procent, in Europa met slechts 2 procent. In Europa zijn 10 steden drukker dan Brussel, dat overigens net na Parijs op het lijstje staat. De drukste Europese stad is Boekarest (43 procent), gevolgd door Rome, Londen en Marseille.

Voor de berekening van haar "Traffic Index" maakt gps-fabrikant TomTom gebruik van data uit 295 steden in 38 landen en alle continenten. Wereldwijd zijn er 12 'profile cities' (waaronder Gent) die zelf de resultaten konden inkijken en feedback formuleren op basis van hun lokale verkeersexpertise.

(Belga/RR)

Onze partners