Fileleed op E19: 'Vlaams gewest creëert verkeerschaos' (Bart Somers)

25/01/14 om 16:01 - Bijgewerkt om 18:49

Werken op de E19 Brussel-Antwerpen tussen Zemst en Rumst zorgen ondanks het weekend voor grote verkeershinder op de snelweg en ook op de secundaire wegen rond Mechelen. Burgemeester Bart Somers (Open VLD) pikt het niet dat er geen overleg is geweest tussen het Vlaams gewest en de lokale politie van Mechelen. Het Agentschap Wegen en Verkeer weerlegt de kritiek. Door de goede weersomstandigheden zouden de werken zondagochtend al afgerond zijn.

Fileleed op E19: 'Vlaams gewest creëert verkeerschaos' (Bart Somers)

© Belga

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert tussen Zemst en Mechelen-Zuid en achter Mechelen-Noord winterasfalteringswerken uit. Hierdoor vermindert het aantal rijstroken tussen Zemst en Mechelen van drie tot één rijstrook. Zaterdagnamiddag moesten automobilisten al twee uur aanschuiven op de E19, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Door de werken ziet burgemeester Somers ook de secundaire wegen rond zijn stad vollopen met auto's, waardoor de lokale politie van Mechelen moet improviseren om het verkeer in goede banen te leiden.

'Geen contact'

'Er is geen enkel contact geweest met onze lokale politie. Zo creëert het Vlaams gewest verkeerschaos op grote schaal', zegt de liberaal. Open VLD maakt geen deel uit van de Vlaamse regering.

'Het Vlaams Verkeerscentrum had deze hinder voorspeld maar volgens Wegen en Verkeer waren de werken dringend', zegt Hajo Beeckman.

Preventief

Het Vlaams agentschap Wegen en Verkeer weerlegt de kritiek en hamert erop dat de werken op de E19 noodzakelijk zijn voor de veiligheid van automobilisten. 'Het gaat om een gevoelige weg waar veel verkeer passeert. Door preventief te handelen, willen we de schade aan het wegdek beperken', zegt Peter Bruyninckx van Wegen en Verkeer Antwerpen.

Hij betreurt de hinder maar wijst erop dat de werken ruimschoots op voorhand zijn aangekondigd. 'Sinds maandag staan er panelen langs de E19 en via verschillende media verspreidden we het nieuws. De Stad Mechelen moet die communicatie dus ook hebben ontvangen.'

Dat de lokale politie van Mechelen niet op de hoogte werd gebracht, is de normale gang van zaken. 'Enkel als er omleidingen nodig zijn, is er overleg met de lokale politie. Nu volstond het contact met de wegpolitie', aldus Bruyninckx op de kritiek van Mechels burgemeester Bart Somers.

Vlotter dan verwacht

Door de goede weersomstandigheden verlopen de werken trouwens vlotter dan verwacht. 'Rond 18 uur zullen er vanaf Mechelen-Zuid opnieuw twee rijstroken vrij zijn. Tussen Mechelen-Noord en Rumst is rond 19 uur een extra rijstrook beschikbaar. Zondagmorgen om 10 uur zal de weg weer vrij zijn', besluit Bruyninckx. (Belga/KVDA)

Onze partners