Fietsersbond wil mensen de auto uit met 'fietssnelwegen' naar de stad

18/09/13 om 00:00 - Bijgewerkt om 23:34

Bron: Belga

De Vlaming zit te vaak in de auto. Daarom wil de fietersbond dat de tweewieler het uitgangspunt wordt bij de herinrichting van de openbare ruimte. Snelle, veilige 'fietssnelwegen' zouden mensen aanzetten om zelfs tot vijften kilometer van het stadscentrum de wagen te laten staan.

Fietsersbond wil mensen de auto uit met 'fietssnelwegen' naar de stad

Fietsers in het centrum tijdens de autovrije zondag in Brussel. © BELGA

Bij nieuwe infrastructuurprojecten moet de focus verlegd worden van autobereikbaarheid en autodoorstroming naar de fiets en het openbaar vervoer. Dat zegt de Fietsersbond in een reactie op de cijfers van het onderzoek verplaatsingsgedrag waaruit blijkt dat de Vlaming, zelfs voor korte verplaatsingen tussen 1 en 3 kilometer, nog steeds te vaak de auto neemt.

Fietsen moeilijk in de voorstad

Koning auto blijft regeren, stelt de Fietsersbond vast, "en dat mag niet verwonderen, aangezien de infrastructuur hem op al zijn wenken bedient". Zolang de auto de snelste en gemakkelijkste manier is om van A naar B te geraken, kan er niets veranderen.

Gelukkig zijn er positieve signalen vanuit centrumsteden als Gent en Antwerpen, die ruimte creëren voor de fiets. Slechter is het gesteld in de stadsrand. Vele mensen daar wonen op enkele kilometers van het stadscentrum, maar kiezen toch nog te weinig voor de fiets, omdat goede fietstoegangen naar de stadscentra ontbreken.

'Cyclostrades'

Binnen de steden zou de fiets de snelste, kortste en goedkoopste manier moeten zijn om zich te verplaatsen. Tegelijk is het nodig om stevig te investeren in de fietsontsluiting van onze steden door de aanleg van fietssnelwegen van in de rand tot in het centrum van de stad. Zelfs afstanden tot 15 kilometer worden op fietssnelwegen aantrekkelijk, te meer omdat de steeds populairder wordende elektrische fiets er ook beter tot zijn recht komt. (Belga/TV)

Onze partners