Fietsersbond 'afwachtend positief' over plan-Crevits

09/04/10 om 16:44 - Bijgewerkt om 16:44

Volgens de Fietsersbond blijft de concrete uitvoering de achilleshiel van het fietspadenbeleid.

De Fietsersbond reageert 'afwachtend positief' op het fietsinvesteringsplan dat Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) vrijdag heeft voorgesteld.

Volgens het plan zal er in 2010 100 miljoen euro worden besteed aan de aanleg van nieuwe fietspaden.

'De achillespees van het Vlaams fietspadenbeleid blijft de concrete uitvoering van de fietsinfrastructuurplannen', zegt voorzitter Wim Depondt van de Fietsersbond.

Een aantal punten in het fietsinvesteringsplan van Crevits stemt de Fietsersbond tevreden. 'Eindelijk komt er een afdwingbare vlakheidsnorm om golvende fietspaden tegen te gaan', zegt voorzitter Depondt.

De Fietsersbond is ook blij 'dat men voor het eerst op een gecoördineerde manier met de subsidies voor infrastructuurprojecten zal werken'.

In het zogenaamde Fietsteam zitten onder meer mensen uit de Vlaamse administratie, de Vlaamse fietsmanager en de provincies en gemeenten.

'NietgevraagdvoorFietsteam'

De Fietsersbond werd niet gevraagd en dat betreurt Depondt: 'In het Fietsteam zitten enkel de wegbeheerders en niet de weggebruikers, wat jammer is. Wij willen ook graag in het beleid worden betrokken. Het is essentieel dat men niet enkel waakt over de keuze, maar ook over de kwaliteit van de fietspaden'.

De Fietsersbond weet nog niet of het Crevits zal vragen om alsnog in het Fietsteam te worden opgenomen.

Voorts heeft de Fietsersbond kritiek op het budget dat voor het fietsinvesteringsplan wordt vrijgemaakt.

'100 miljoen euro per jaar is absoluut onvoldoende. Vlaanderen mist nog een slordige 9.000 kilometer fietspaden, met 100 miljoen euro kan men slechts een slordige 250 kilometer aanleggen.'

Uitvoering

De achillespees van het beleid blijft volgens Depondt de concrete uitvoering.

Depondt: 'Vooral de onteigingsproblematiek speelt een grote rol. De gerechtelijke onteigening, waarbij een eigenaar niet akkoord gaat met een voorstel van de overheid, blijft immers onaangeroerd. De gerechtelijke onteigening is weliswaar een federale materie, maar toch vragen wij aan CD&V dat ze druk uitoefent op haar federale partijgenoten.'

'Nu kan bij wijze van spreken één man die zijn tuinkabouters liever ziet dan een fietspad de procedure jaren stilleggen. Zolang er geen woningen onteigend worden moet die procedure versneld kunnen worden, anders blijven er voor miljoenen euro's aan projecten in de koelkast.'

Minister Crevits heeft intussen een akkoord bereikt met federaal minister Didier Reynders (MR) om bij bepaalde onteigeningen de procedure te versnellen. Dat akkoord is echter nog niet uitgewerkt.

Tanguy Laudelout

Onze partners