Fietsers door rood laten rijden is onwettelijk

07/02/12 om 07:42 - Bijgewerkt om 07:42

De nieuwe verkeersregel die zegt dat fietsers in bepaalde gevallen door het rood licht mogen rijden is onwettelijk.

Fietsers door rood laten rijden is onwettelijk

© Belga

De veelbesproken nieuwe regel die fietsers toelaat voorbij een rood licht te rijden om rechts af te slaan op een kruispunt of rechtdoor te gaan op een T-kruising, rammelt. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

De regel is gebaseerd op twee nieuwe verkeersborden. Maar een basisregel van het verkeersreglement zegt nadrukkelijk dat een werkend verkeerslicht altijd voorrang heeft op een bord. Het bord dat een afwijking wil toestaan op het licht, geldt dus niet vanwege datzelfde licht. Tenzij het defect is.

Bij de federale overheidsdienst Mobiliteit zijn ze zich inmiddels bewust van het probleem en zitten ze er verveeld mee. "Maar ja, het initiatief kwam van enkele parlementsleden, wij hebben er niets aan kunnen doen", zegt woordvoerder Thomas De Spiegelaere.

De staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet (CDH), laat via zijn woordvoerster weten dat dit zo snel mogelijk gecorrigeerd moet worden.

De parlementsleden moeten het bewuste artikel 6 van het verkeersreglement laten herschrijven, opdat de twee borden erkend worden als uitzondering. Inmiddels is de tekst al in het Staatsblad verschenen, maar hij geldt niet zolang dat artikel niet aangepast is. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners