Field Liberation Movement krijgt lichtere straf

© Belga

Elf activisten die in 2011 in Wetteren een proefveld met genetisch gewijzigde aardappelen vernielden, hebben een lichtere straf gekregen.

Het Gentse hof van beroep heeft een lichtere straf opgelegd aan elf activisten van Field Liberation Movement voor vernielingen op een proefveld met genetisch gewijzigde aardappelen in Wetteren in 2011. In eerste aanleg kregen de activisten celstraffen van drie tot zes maanden met uitstel, maar het hof beperkt de celstraf tot één maand cel voor elk van de beklaagden. De gewelddadige bestorming van het veld was geen vrijheid van meningsuiting of burgerlijke ongehoorzaamheid, stelde het arrest. De beklaagden werden wel vrijgesproken voor bendevorming.

‘Geen criminele vereniging’

Het hof van beroep bevestigde grotendeels het oordeel van de rechtbank in Dendermonde, maar zegt dat bendevorming, zoals aanvaard in eerste aanleg, niet bewezen is. “Er is geen sprake van een criminele vereniging, want er was geen opzettelijk karakter. Het gaat eerder om een beweging dan om een vereniging”, stelde het arrest.

De correctionele rechtbank van Dendermonde had in eerste aanleg de elf leden van Field Liberation Movement op verzet veroordeeld tot celstraffen van drie tot zes maanden cel met uitstel. De activisten, onder wie de onderzoekster van de KU Leuven Barbara Van Dyck, kregen toen ook een geldboete van 550 euro, waarvan de helft effectief. De elf beklaagden krijgen nu van het hof elk één maand cel met uitstel opgelegd. Ze moeten ieder een effectieve boete van 550 euro betalen.

‘Gebrek aan respect’

De verdediging had gesteld dat de actie viel onder de vrije meningsuiting, maar het hof wees dat af. “De vrijheid van meningsuiting is niet beperkt tot mondelinge of schriftelijke meningen, maar geldt ook voor het deelnemen aan manifestaties en acties die een uiting van een mening zijn. De protestactie werd echter niet belemmerd door de politie. De actievoerders konden hun infomarkt en protestmars organiseren”, stelde het arrest.

De vernielingen waren “op geen enkele wijze te rechtvaardigen”, oordeelde het hof. “De vernielingen waren geen vrijheid van meningsuiting, noch een aanvaardbare vorm van nevenschade die met de vrijheid van meningsuiting gepaard gaat. Het gaat om misdrijven, het kwaadwillig verwoesten van veldvruchten, vernielingen, weerspannigheid, opzettelijke slagen aan politieagenten.”

Het ging ook niet om burgerlijke ongehoorzaamheid, aldus het hof. “De beklaagden deden de waarheid geweld aan toen ze (vooraf, nvdr.) stelden dat ze de aardappelen enkel gingen ruilen. Ze gewaagden van een geweldloze actie, maar er werd wel degelijk geweld gebruikt. Er raakten agenten en actievoerders gewond en het geweld was louter te wijten aan de beklaagden. De misdrijven waren niet nodig om hun mening op een gepaste wijze te vertolken.” Volgens het hof tonen de beklaagden een “totaal gebrek aan respect voor andermans mening, die ze minderwaardig achten aan hun eigen mening.” (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content