FGTB vindt win-winplan van Milquet te gul

27/08/10 om 16:06 - Bijgewerkt om 16:06

De Franstalige socialistische vakbond wil de grote lastenverlagingen bij aanwervingen bij de nieuwe regering aankaarten.

De socialistische vakbond FGTB stelt zich vragen bij de forse lastenverlagingen die worden toegekend door het win-winplan van federaal minister van Werk Joëlle Milquet (CDH) aan bedrijven die werklozen uit bepaalde doelgroepen aanwerven.

Het plan is sinds 1 januari van kracht en geeft een aanzienlijke lastenverlaging aan bedrijven die werklozen uit drie doelgroepen aanwerven. Het gaat om lager geschoolde jongeren, personen die tussen één en twee jaar stempelen en 50-plussers.

Het FGTB stelt zich vragen naar aanleiding van de recente aanwerving van vierhonderd personeelsleden met een contract van bepaalde duur bij machinebouwer Caterpillar in Gosselies bij Charleroi.

Volgens de RTBF werden er daarvan een 150-tal aangenomen op basis van het win-winplan. De FGTB bekeek de aanwervingen van naderbij en komt tot de vaststelling dat de lastenverlaging per werknemer tot 1.100 euro netto per maand kan oplopen.

'Dat komt neer op bijna 90 procent van het netto maandloon van de werknemer', aldus Yvan del Percio van het FGTB. Hij wijst erop dat het bedrijf zelfs in tijden van crisis miljoenen euro's winst maakt. Del Percio begrijpt niet dat er mensen bij Caterpillar komen werken die 'betaald worden door onze sociale zekerheid'.

De FGTB is van plan de zaak aan te kaarten bij de nieuwe federale regering met de vraag om limieten te zetten op de financiering in het kader van het win-winplan.

Onze partners