Federale regering wil staatsactiva snel verkopen

27/03/13 om 05:44 - Bijgewerkt om 05:44

Nu Europa eist dat de Belgische schuldgraad snel onder 100 procent van het BBP komt, wil de regering nog dit jaar participaties van de hand te doen in Royal Park Investments, Belgacom en BNP Paribas.

Federale regering wil staatsactiva snel verkopen

Eurocommissaris Olli Rehn maakte de regering maandag duidelijk dat de budgettaire teugels dit jaar gevierd mogen worden. Maar er is één grote voorwaarde: de schuldgraad mag dit jaar niet boven de psychologische grens van 100 procent eindigen. Daarom is de regering genoodzaakt staatsparticipaties in de etalage te zetten.

Stukje Belgacom verkopen

Een drietal mogelijkheden ligt op tafel, schrijft De Tijd. Het eerste denkspoor is een deeltje van Belgacom te verkopen. De staat kan 3,5 procent verkopen zonder de meerderheid te verliezen. Dat kan de overheidsschuld met 230 miljoen euro verminderen.

Tot dusver was het argument dat een afbouw geen prioriteit is, omdat Belgacom flink dividenden uitkeert. "Maar in het huidige klimaat zijn dividenden onzeker", zegt een regeringslid. Analisten verwachten dat de telecomoperator de komende jaren in het dividend moet knippen.

BNP Paribas

De verkoop van het belang in BNP Paribas kan een pak meer opbrengen. Dat is ruim 5 miljard euro waard. Maar om dat belang te verkopen, moet de regering de call-optie - het zoethoudertje voor de aandeelhouders van Fortis-erfgenaam Ageas - afkopen, want anders blijven de aandeelhouders met lege landen achter. Dat kost ruim 200 miljoen euro.

Bad bank

Een derde optie is het belang in Royal Park Investments, de bad bank van het vroegere Fortis, van de hand te doen. Dat zou de schuld met 740 miljoen euro doen dalen. (Belga/TV)

Onze partners