Federale regering praat met sociale partners

© Belga

De regeringstop nodigde de sociale partners uit om een stand van zaken te geven van de begrotingsonderhandelingen.

De tijd van kleine maatregelen is voorbij. Ofwel komen er beslissingen die de economie fors ondersteunen, ofwel laat men de economie kapseizen. Die boodschap gaf gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo mee voor aanvang van een onderhoud van de Groep van Tien met het kernkabinet. Bij de socialistische en christelijke vakbond viel verzet tegen een indexsprong te horen.

De regeringstop nodigde de sociale partners uit om een stand van zaken te geven van de begrotingsonderhandelingen, terwijl zij de regering moeten inlichten over de vorderingen op de acht thema’s van het sociaal overleg, die in juli werden vastgelegd.

“Als een bedrijf het moeilijk heeft, dan werkt het harder en drukt het de kosten. De rest is praat voor de vaak”, gaf Unizo-topman Van Eetvelt mee richting de federale regering. Hij riep op een einde te maken aan de premies voor tijdskrediet en ziet in de gezondheidszorg voor meer dan een miljard euro ruimte voor besparingen.

Marc Leemans (ACV): ‘Indexsprong is iets heel asociaals’
Aan vakbondszijde bestempelde voorzitter Marc Leemans van het ACV een indexsprong als iets “heel asociaals”. Het komt neer op een extra belasting van 2 procent voor de werknemers, aldus Leemans. Hij pleitte voor een vermindering van de lasten op arbeid en voor meer bijdragen uit andere inkomens.

Rudy De Leeuw (ABVV): ‘Indexsprong komt neer op ondergraven koopkracht’Voor zijn ABVV-collega Rudy De Leeuw komt een indexsprong neer op het ondergraven van de koopkracht van de mensen en zou dat de economie in nog slechtere papieren brengen. Een btw-verhoging is dan weer een “onrechtvaardige belasting”, vindt De Leeuw. “Op een brood moet iedereen evenveel btw betalen, zowel Arnault als de kleine man”, klonk het, doelend op de Franse miljardair Bernard Arnault.

Nieuwe ronde
Het kernkabinet en de sociale partners zullen later deze week opnieuw samenzitten. Intussen is het de bedoeling dat de vakbonden en werkgevers zich elk intern beraden over eventuele voorstellen. Gedelegeerd bestuurder Pieter Timmermans van het VBO noemde het alvast een positief teken dat regering en sociale partners mekaar terugzien. Karel Van Eetvelt van ondernemersorganisatie Unizo had het over een constructief onderhoud, zonder dat daarbij inhoudelijke afspraken werden gemaakt, en had het gevoel dat iedereen beseft hoe ernstig de situatie is.

Volgens Rudy De Leeuw (ABVV) en Marc Leemans (ACV) kregen alle partijen rond de tafel de kans hun standpunt uit de doeken te doen. De Leeuw herhaalde dat voor hem de koopkracht en de sociale groei centraal moeten staan. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content