'Federale regering moet werk voortzetten' (Magnette, Reynders en Wathelet)

14/10/12 om 21:17 - Bijgewerkt om 21:17

MR-vicepremier Didier Reynders hoopt dat de Vlaamse partijen uit de federale meerderheid het werk voortzetten.

'Federale regering moet werk voortzetten' (Magnette, Reynders en Wathelet)

© Belga

Voor PS-minister Paul Magnette heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever dan wel de verkiezingen in Antwerpen gewonnen, hij weigert er nationale conclusies uit te trekken. MR-vicepremier Didier Reynders hoopt dat de Vlaamse partijen uit de federale meerderheid het werk voortzetten. Staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) daagt De Wever uit te bewijzen dat hij in staat is leiding te geven.

"Van bij het begin heeft Bart De Wever van deze lokale verkiezingen een nationale uitdaging te maken. Hij blijft bij dat standpunt en trekt nationale conclusies uit zijn overwinning. Ik ben het niet eens met die visie", stelde PS-minister Magnette, onmiddellijk na de overwinningstoespraak van de N-VA-voorzitter.

"De verkiezingen van zondag zijn lokale verkiezingen. De N-VA heeft zonder discussie gewonnen in Antwerpen. Om er andere conclusies uit te trekken, volg ik niet", voegde hij er aan toe. Definitieve resultaten kunnen volgens hem een meer genuanceerd beeld kunnen schetsen dan De Wever wil laten uitschijnen.

MR-vicepremier Reynders feliciteerde "De Wever met zijn overwinning". Hij herinnerde eraan dat de regering haar werk moet voortzetten. Het gaat daarbij om economische herstelmaatregelen en een staatshervorming. "Voorbij de overwinning van de N-VA moet we voortdoen waarmee we begonnen zijn en ik hoopt dat de Vlaamse partijen met ons het aangevatte werk zullen vervolgen", aldus Reynders.

Hij benadrukte ook dat Wallonië en Brussel hun achterstand moeten goedmaken. "We kunnen BHV zo vaak splitsen als we willen. Dat belet niet dat Vlaanderen steeds het gevoel heeft voor het zuiden te betalen. De Wever praat overigens niet meer over het communautaire. In zijn toespraak verwees hij naar de belastingen", luidde het.

Wathelet tot slot benadrukte eveneens dat De Wever zonder discussie de Antwerpse verkiezingen heeft gewonnen. "Dat hij nu bewijst dat hij Antwerpen kan leiden. Hij praat steeds over goed bestuur. Dat hij aantoont dat hij een goed bestuurder is", zei de cdH'er. Wathelet herinnerde er voorts aan dat er een staatshervorming bezig is. Het akkoord is nog niet volledig uitgevoerd. "Laten we eerst dat akkoord uitvoeren. De lopende hervormingen zullen al niet eenvoudig zijn om te verteren", verwees hij naar de confederale hervorming die De Wever wil. (Belga/INM)

Onze partners