Federale regering gaat op zoek naar 3 miljard euro

09/10/16 om 09:27 - Bijgewerkt om 16:17

Bron: Knack

Na moeizame onderhandelingen zijn de topministers vandaag om 10 uur weer samengekomen in de ambtswoning van de premier, de Lambermont. Ze zouden het deze voormiddag eens geraakt zijn over het te zoeken bedrag: 3 miljard euro.

Federale regering gaat op zoek naar 3 miljard euro

Sophie Wilmès, Charles Michel, Kris Peeters © belga

De begrotingsonderhandelingen zijn vandaag hervat om 10 uur in de ambtswoning van de premier, de Lambermont. De topministers zaten zaterdag van 11 uur tot middernacht rond de tafel. De onderhandelingen verliepen naar verluidt moeizaam, nu eens in plenaire vergadering, dan weer bilateraal.

3 miljard euro

Bij de start van de onderhandelingen bleek gisteren al dat dat het water tussen de verschillende partijen nog erg diep was en dat de kans klein was dat er tot de finish zou worden doorvergaderd. Al blijven de ministers de moed erin houden. "In sommige domeinen is een beetje vooruitgang geboekt, in andere is nog een hele kloof te overbruggen", klonk het gisteren.

De regering heeft volgens minister Kris Peeters al een akkoord bereikt over het bedrag dat precies gevonden moet worden: 3 miljard euro. Dat zei hij aan het VTM Nieuws voor de hervatting van het overleg. Dat is 1,2 miljard euro minder dan de eerdere doelstelling. Het is weliswaar nog niet duidelijk hoe ze die put gaan dichten. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) heeft al te kennen gegeven dat een besparing in de gezondheidszorg niet langer een taboe is.

Op tafel liggen ook nog de indexering van de lonen, (de mogelijke afschaffing van) de speculatietaks en de hervorming van de vennootschapsbelasting. Ook een snellere vermindering van de werkloosheidsuitkeringen kan de staatskas pijzen. Al wil minister van Werk Peeters daar niets van weten.

Willy Claes naar Japan

Intussen raakte bekend dat minister van staat Willy Claes met koning Filip en koningin Mathilde op het vliegtuig gestapt is voor het staatsbezoek aan Japan. De oud-secretaris-generaal van de NAVO vervangt minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Didier Reynders, die vastzit op het begrotingsconclaaf. Zaterdag luidde het dat hij pas maandag vertrekt naar Japan.

De regering heeft nog tot dinsdagmiddag de tijd om een akkoord te bereiken. Dan leest de premier zijn beleidsverklaring voor in het parlement, met daarin de krachtlijnen van de begroting. (Belga/NS)

Onze partners