Federale regering bevriest 1,2 miljard euro

06/01/12 om 18:48 - Bijgewerkt om 18:48

Dat is beslist na het topoverleg tussen minister van Financiën Steven Vanackere en eurocommissaris Olli Rehn over de Belgische begroting. Meer commentaar viel er voorlopig niet te rapen.

Federale regering bevriest 1,2 miljard euro

© Belga

Vandaag raakte bekend dat de federale regering en de Europese Commissie al een hele tijd in discussie zijn over de Belgische begroting voor 2012. Volgens Europa volstaat die niet om het tekort onder de 3%-grens te krijgen, terwijl de regering mikt op 2,8 procent. In een brief vraagt bevoegd eurocommissaris Rehn extra besparingen of minstens een bevriezing van uitgaven ten belope van 1,2 tot 2 miljard euro.

Zonet besliste het kernkabinet alvast om effectief ruim 1 miljard euro aan uitgaven tijdelijk vast te zetten. Over eventuele verdere maatregelen wilden de vicepremiers echter nog niets kwijt, al bevestigden ze wel dat die er - zeker in februari - zullen komen.

Bij de Commissie wou men ook geen commentaar kwijt over de vraag of beide partijen een akkoord hebben over een voorlopige bevriezing van 1,2 miljard euro aan uitgaven. De gesprekken worden voortgezet, zo verluidde in het Berlaymontgebouw. Overigens hebben Rehn en Vanackere elkaar niet in levende lijve ontmoet. Rehn vertoefde niet in Brussel.(Belga/RDM)


Onze partners