Federale politie schrijft aanbesteding voor hoogtechnologische drones uit

10/11/15 om 09:42 - Bijgewerkt om 09:41

De federale politie wil een drietal hoogtechnologische drones kopen voor haar Speciale Eenheden en de wetenschappelijke en technische politie. De toestellen worden overigens beschouwd als 'staatsluchtvaarttuig', waardoor ze buiten het bereik zouden vallen van een wetsvoorstel in voorbereiding over op afstand bestuurde luchtvaarttuigen.

Federale politie schrijft aanbesteding voor hoogtechnologische drones uit

Drone © REUTERS

Eind juni maakte de federale regering bekend 40 miljoen euro vrij te maken voor de strijd tegen terrorisme en radicalisering. Daarbij was ook sprake van een drone voor de Brusselse federale gerechtelijke politie. Uit een recentelijk gepubliceerde aanbesteding blijkt dat de federale politie naar schatting drie op afstand bestuurbare luchtvaarttuigen wil kopen.

Onderzoeken

De Speciale Eenheden zouden zo'n twee toestellen ter beschikking krijgen voor 'steunopdrachten (covert operations) aan de gerechtelijke onderzoeken in het kader van zware criminaliteit'.

De toestellen moeten 'in de meest diverse weersomstandigheden' kunnen opereren en 'zo stil mogelijk' zijn voor 'observatieopdrachten, zowel in ruraal als stedelijk gebied', dit op basis van gps-navigatie. Ook moeten ze camera's kunnen dragen voor 's nachts en overdag, voor beelden van ver en dichtbij. De gegevens moeten versleuteld en in real-time kunnen worden doorgestuurd naar de droneoperator in de buurt. Daarbij kan een first-person-viewbril worden ingezet.

Een derde drone is bedoeld voor de technische en wetenschappelijke politie.

Opleiding

De opdracht over de drones omvat ook een opleiding voor de piloten en onderhoud van de toestellen.

Clemaco, een leverancier van verschillende veiligheidsdiensten en veiligheidsmateriaal, was aanwezig op een informatieverzameling en lijkt dus geïnteresseerd om mee te dingen naar de overheidsopdracht.

Staatsluchtvaarttuig

Volgens de politie zullen de tuigen door het Directoraat-Generaal Luchtvaart (DGLV) overigens 'beschouwd worden als staatsluchtvaarttuigen en vallen ze daarom buiten de omschrijving van het Koninklijk Besluit dat voor RPA's (op afstand bestuurde luchtvaarttuigen, red.) in voorbereiding is'. De politie heeft naar eigen zeggen 'de intentie om deze wetgeving naar de geest te volgen teneinde professioneel en verantwoord te opereren in het Belgische luchtruim'. (Belga/KVDA)

Onze partners