Federale politie moet aantrekkelijke werkgever worden

20/09/12 om 11:37 - Bijgewerkt om 11:36

Onder leiding van de nieuwe commissaris-generaal Catherine De Bolle zal de federale politie de komende jaren veel aandacht besteden aan haar imago.

Federale politie moet aantrekkelijke werkgever worden

© Belga

Dat blijkt uit de beleidsbrief die De Bolle samen met voogdijministers Annemie Turtelboom en Joëlle Milquet voorstelde.
De Bolle wil van de federale politie "op elk niveau een wendbare en moderne organisatie maken, die erkenning krijgt als aantrekkelijke werkgever en geapprecieerd wordt voor haar dienstverlening".

Daarom wil ze professionaliseren en transparant werken, en benadrukte ze heel erg de waarden die de politie moet nastreven.
"De waarden integriteit, respect, open geest, flexibiliteit, dienstverlenende ingesteldheid en fierheid zijn geen waarden geafficheerd op muren, maar waarden die leven in de organisatie", legde De Bolle uit.

"Bij de eerste functionerings- en evaluatiegesprekken moeten die waarden aan bod komen. Leidinggevenden moeten mensen aanspreken op gedrag dat niet strookt en ze moeten zelf het voorbeeld geven."

Extra aanwervingen

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) wees vooral op de extra aanwervingen, die ze eerder al heeft verkregen. Het aanwervingsquotum werd opgetrokken tot 1.400 eenheden, waardoor dit jaar 400 extra politieaspiranten worden opgeleid.

Er wordt ook gewerkt aan een hervorming van de aanwerving en de opleiding. Volgens een nieuw plan zou de duur van de selectieprocedure voor de start van de opleiding teruggebracht worden tot maximaal zes maanden, terwijl dat nu negen tot twaalf maanden is.

Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) wees erop dat de vermindering van het aantal gerechtelijke arrondissementen van 27 naar 12 ook gevolgen zal hebben voor de politie. Ze benadrukte daarbij het belang van een goede samenwerking tussen politie en justitie.

Historisch moment

Turtelboom noemde de voorstelling van de beleidsbrief van De Bolle overigens een "historisch moment", want voor het eerst werd de beleidsbrief gepresenteerd door drie vrouwen. De Bolle is commissaris-generaal van de federale politie sinds 1 maart. Haar mandaat loopt tot in 2017. (Belga/TE)

Onze partners