Federale overheid betwist Vlaamse mobiliteitsbesluiten

30/10/16 om 08:31 - Bijgewerkt om 08:31

Er lopen acht federale beroepen tot vernietiging tegen besluiten die de Vlaamse overheid heeft genomen op het vlak van mobiliteit. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Ben Weyts op een vraag van Vlaams Belang-parlementslid Stefaan Sintobin.

Federale overheid betwist Vlaamse mobiliteitsbesluiten

Ben Weyts © Belga

Met de zesde staatshervorming zijn er ook op het vlak van mobiliteit en verkeersveiligheid bevoegdheden verschoven van het federale niveau naar de gewesten. Zo zijn de technische keuring van voertuigen, de rijopleidingen en de rijscholen onder Vlaamse bevoegdheid gekomen.

Wie is bevoegd voor wat?

Maar de gewesten en de deelstaten zitten elkaar regelmatig in de haren over wie nu precies bevoegd is voor wat. Zo lopen er momenteel bij de Raad van State acht procedures waarin de federale overheid de vernietiging vraagt van Vlaamse besluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om het Vlaamse besluit "tot wijziging van regelgeving met betrekking tot het mobiliteitsbeleid, de openbare werken en het vervoer en het verkeersveiligheidsbeleid, wat betreft bevoegdheden, overgedragen in het kader van de zesde staatshervorming".

Overlegcomité

Wanneer bevoegheidsdiscussies blijven aanslepen, kan volgens minister Weyts beslist worden om de zaak op het Overlegcomité (het overlegorgaan tussen de federale regering en de deelstaatregeringen, red.) te brengen.

Vlaams Belang-parlementslid Sintobin heeft het over een "procedureslag" tussen de federale en Vlaamse regering "die bewijst dat het 'samenwerkingsfederalisme' ook na de zesde staatshervorming meer dan ooit vechtfederalisme is".

(Belga)

Onze partners