'Federale ministers willen 800 miljoen extra uitgeven'

25/02/15 om 04:20 - Bijgewerkt om 04:20

De ministers in de regering-Michel hebben een verlanglijstje van zo'n 800 miljoen euro klaar. Dat willen ze bij de begrotingscontrole van volgende maand op tafel leggen.

'Federale ministers willen 800 miljoen extra uitgeven'

Hervé Jamar (MR), minister van Begroting © BELGA

De Tijd schrijft dat wensen ten bedrage van 800 miljoen euro verzameld zijn door minister van Begroting Hervé Jamar (MR). Ze komen vooral van de zogenaamde veiligheidsdepartementen justitie, politie en defensie. Maar ook andere departementen zitten stilaan op hun tandvlees na de forse besparingen van de regering-Michel.

In vijf jaar besliste die 12 procent te besparen op personeelskosten en 28 procent op werkingskosten. De investeringen schroefde ze met een derde terug.

Maar nu gaan steeds meer stemmen op dat dat niet realistisch is en wordt gesmeekt om ademruimte. Dat de Europese Commissie oordeelt dat de Belgische begroting op koers zit, verklaart ongetwijfeld de talrijke extra vragen van de ministers. De kans is klein dat alle vragen groen licht krijgen. Minstens de helft zal worden afgewezen, is volgens De Tijd te horen in regeringskringen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners