Federale meerderheid bereikt akkoord over mantelzorgers

Charles Michel (MR) © BELGA

De federale meerderheid heeft een akkoord bereikt over de mantelzorgers. Bedoeling is de voorwaarden uit te breiden waaronder onder andere werkzoekenden kunnen zorgen voor een ernstig zieke.

Binnen de federale meerderheid is er een akkoord bereikt over de mantelzorgers. Dat heeft premier Charles Michel verklaard. Bedoeling is de voorwaarden uit te breiden waaronder werkzoekenden, loontrekkenden en zelfstandigen kunnen zorgen voor een ernstig zieke in hun omgeving. Het gaat om het verstrekken van palliatieve zorgen, de zorg voor een gehandicapt kind tot 21 jaar of voor iemand uit het gezin of een familielid tot de tweede graad.

Discussie over vrijstelling

De premier lichtte een en ander toe in de marge van een Kamerzitting. Het akkoord kwam tot stand binnen een interkabinettenwerkgroep. Vrijdag moet het groen licht krijgen van de ministerraad.

Vorige week raakte bekend dat de federale regering de tijdelijke vrijstelling om actief op zoek te gaan naar werk schrapt voor werkzoekende mantelzorgers. Dat leidde tot kritiek van de oppositie, maar veroorzaakte ook deining binnen de meerderheid. CD&V-vicepremier Kris Peeters liet immers verstaan dat hij de vrijstelling wil behouden, waarop zijn N-VA-collega Jan Jambon verbaasd opmerkte dat Peeters de maatregel zelf op tafel had gelegd tijdens de regeringsonderhandelingen, wat dan weer werd ontkend door CD&V-voorzitter Wouter Beke.

‘Inhoudelijk en vormelijk probleem’

Voldoende stof voor de SP.A en Groen om premier Michel in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken aan de tand te voelen. Zowel Karin Temmerman (SP.A) als Kristof Calvo (Groen) wierp de premier voor de voeten dat hij met een inhoudelijk en vormelijk probleem zit binnen zijn ploeg. Inhoudelijk omdat de regering “dag na dag toont dat ze de zwaksten treft omdat ze de meest vermogenden niet wil raken”, aldus Temmerman, en functioneel omdat de regering “een speelplaats is waar ieder om beurt een andere leerling probeert te pesten”, dixit Calvo. Anne Dedry (Groen) vond dan weer dat de regering met de ingreep de mantelzorgers degradeert tot profiteurs.

‘Regering is geen fusie van partijen’

In zijn antwoord aan de parlementsleden was de premier minder uitgesproken dan achteraf. Hij beperkte zich ertoe te melden dat er op enkele uren tijd het initiatief was genomen om een technische werkgroep rond de tafel te zetten met het oog op een akkoord op de ministerraad van vrijdag. Daarbij preciseerde hij wel dat het de bedoeling zou zijn regels te bepalen voor werkzoekende, werkende en zelfstandige mantelzorgers.

Michel herhaalde de “twee sterke engagementen” uit het regeerakkoord, namelijk het inzetten op activering en jobcreatie en daarnaast die ingrepen op een menselijke manier doorvoeren, rekening houdend met de solidariteit. Hij merkte nog op dat de regering bestaat uit vier partijen en dat het niet om een fusie van partijen gaat. Achteraf wees de premier er nog op dat de regering de voorbije vier maanden nooit in een situatie is beland waarin ze niet in staat was beslissingen te nemen. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content