Federale begroting: Open VLD blijft bij evenwicht in 2018

25/09/16 om 13:12 - Bijgewerkt om 15:08

Vicepremier Alexander De Croo blijft erbij dat de federale regering moet streven naar een begrotingsevenwicht in 2018. Dat is mogelijk indien iedereen binnen de regering samen de afspraken uitvoert, aldus De Croo zondag in De Zevende Dag.

Federale begroting: Open VLD blijft bij evenwicht in 2018

Alexander De Croo © BELGA

Met de begrotingsonderhandelingen voor de deur kreeg de federale regering deze week slecht nieuws op haar bord. Cijfers van de FOD Begroting toonden aan dat de regering volgend jaar op zoek moet naar 4,2 miljard euro om het budgettaire traject op koers van de afspraken met Europa te houden. Die afspraken houden ook in dat ons land in 2018 opnieuw een structureel begrotingsevenwicht haalt.

Op Open VLD na liet elke meerderheidspartij in meer of mindere mate horen dat het evenwicht in 2018 geen fetisj hoeft te zijn. De nieuwe cijfers veranderen voor de Vlaamse liberalen echter niets aan het uitgangspunt. "We moeten de ambitie hebben om in 2018 het evenwicht aan te houden", stelde De Croo. "Het belang van een begrotingsevenwicht gaan we zien wanneer de rente opnieuw hoger ligt. Dan gaan we jaar na jaar miljarden aan de banken uitgeven die we elders zouden kunnen besteden".

De Croo wilde geen namen van collega's noemen, maar stelde dat een begrotingsevenwicht tot de mogelijkheden behoort "als we de afspraken samen uitvoeren". Zijn partijgenote Maggie De Block liet al noteren dat er bij haar niet veel meer te rapen valt.

Niet alleen minister De Block, maar ook Justitieminister Koen Geens (CD&V) stelde dat zijn departement niet meer kan besparen. Begrotingsminister Wilmès zei die standpunten te begrijpen, "maar als iedereen hetzelfde zegt, gaan we niet ver geraken", waarschuwde de MR-politica. (Belga/TE)

Onze partners