'Federaal zou besturen met de N-VA ontzaglijk moeilijk zijn'

12/03/13 om 13:57 - Bijgewerkt om 13:57

Tien jaar lang zit Freya Van den Bossche (SP.A) al in de nationale politiek en ze is er een pak wijzer door geworden. En rustiger.

Tijdens uw allereerste nationale verkiezingscampagne noemde u zichzelf op uw site nog 'helrood' en 'linkser dan links'. Zou u dat vandaag nog doen?

Freya Van den Bossche: Ook tien jaar geleden was dat maar een deel van het verhaal. Als Gentse socialiste ben ik ook echt een kind van Paars. Ik heb altijd geleerd om goed met anderen samen te werken en me zo veel mogelijk in hen te verplaatsen. Ik zoek nu eenmaal graag naar raakvlakken tussen partijen, ideologieën of stromingen. Daarom ben ik ook zo blij dat we er in Gent in zijn geslaagd om een kartel met Groen te vormen.

Zo'n gezamenlijke lijst betekent toch onvermijdelijk dat je een deel van je eigen overtuiging moet opgeven?

Van den Bossche: Niet noodzakelijk. Het is heel goed mogelijk om met anderen samen te werken en toch je idealen trouw te blijven. Kijk naar de Vlaamse regering: dat is toch het levende bewijs dat je ook iets kunt realiseren in samenwerking met partijen die er op veel vlakken een andere mening op na houden? Die coalitie is in wezen een verstandshuwelijk en als socialisten moeten we vaak knokken om onze eigen waarden overeind te houden, maar uiteindelijk lukt het wel.

De waarden van uw Vlaamse coalitiepartner N-VA, die zich graag laat inspireren door denkers als Theodore Dalrymple, gaan toch lijnrecht tegen die van een socialistische partij in?

Van den Bossche: Dat is zo. Maar op Vlaams niveau zijn die tegenstellingen veel minder voelbaar dan federaal het geval zou zijn. In welke domeinen staat de visie van mijn partij haaks op die van de N-VA? Vooral in de gezondheidszorg, sociale zekerheid en fiscaliteit. En dat zijn dus allemaal federale bevoegdheden. Op sociaaleconomisch vlak is de N-VA de voorbije jaren ook danig geëvolueerd. Ten tijde van de vorming van de Vlaamse regering, toen ze nog de erfgenaam van de Volksunie leek te zijn en een veel onduidelijker sociaaleconomisch programma had, waren er behoorlijk wat raakvlakken. Maar ondertussen heeft ze een profiel gekozen dat heel ver verwijderd is van alles waar ik in geloof. Daarom zou samenwerking op federaal niveau ontzaglijk moeilijk zijn. (AP)

Het volledige interview met Freya Van den Bossche vindt u deze week in Knack.

Lees meer over:

Onze partners