Live Federaal parlement: 'Maak me zorgen om morgen' (De Wever)

25/05/14 om 15:44 - Bijgewerkt om 21:56

N-VA is op federaal niveau de grote winnaar van de verkiezingen. Grote verliezer is Vlaams Belang. Bart De Wever wil het initiatief nemen, maar maakt zich zorgen.

Federaal parlement: 'Maak me zorgen om morgen' (De Wever)

© Belga

 • De Wever: 'Maak me zorgen om morgen'

  Bart De Wever heeft dan wel de verkiezingen gewonnen, echt feesten doet hij niet. "Dat is meer iets voor de militanten. Mij verantwoordelijkheid ligt morgen, als er contacten met andere partijen moeten worden gelegd. En daar maak ik mij zorgen over", vertelt hij in de VTM NIEUWS-studio in het Vlaams parlement. "Wat er morgen op mij afkomt, is geen eenvoudig plaatje. De Vlaming heeft duidelijk gekozen, maar de keuze van de Franstalige kiezer is heel wat anders. In Wallonië zie je de doorbraak van de communisten."

 • Open VLD bereid te spreken

  Open VLD is bereid te spreken over een regeringsvorming, zolang het gaat over het sociaal-economische. "Aan het splitsen van het land doen wij niet mee", stelde Oost-Vlaams lijsttrekker op de Kamerlijst Alexander De Croo. De Croo gelooft dat het mogelijk is voor 21 juli twee regeringen te vormen.

  Zowel De Croo als zijn collega-lijsttrekker op de Vlaamse lijst Mathias De Clercq benadrukten op VTM dat de Vlaamse liberalen goed standhouden. "De doodsverklaringen waren al uitgestuurd", schetste De Clercq de opluchting in het Open VLD-kamp. Ze wezen erop dat hun partij er federaal op vooruit gaat - voorlopig met één zetel - en dat in Oost-Vlaanderen in sommige gebieden nog stemmen moeten worden geteld waar de liberalen doorgaans sterk staan.

  Hun partijvoorzitster Gwendolyn Rutten mag alvast telefoon verwachten vanuit N-VA, liet N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts nadien horen. Om nadien te preciseren dat zijn partij zowel Vlaams als federaal haar verantwoordelijkheid wil opnemen en met alle Vlaamse partijen gesprekken zal hebben, "ook met de socialisten". "We hebben een mandaat gekregen, dus zullen we de Vlaamse partijen contacteren", aldus Weyts.

 • CD&V, Open VLD en SP.A hebben Vlaamse meerderheid in Kamer

  De drie huidige Vlaamse partners van de federale meerderheid hebben op basis van de voorlopige resultaten een Vlaamse meerderheid in de Kamer. N-VA zou 34 zetels halen, zeven meer dan in het uittredende halfrond. CD&V zou een zetel bijwinnen en op 18 komen. Open VLD en SP.A zouden elk op 13 zetels blijven. Groen wint een zetel en komt op zeven. Vlaams Belang krimpt tot drie zetels, liefst negen minder dan vandaag.

  CD&V, Open VLD en SP.A zouden dus 44 zetels hebben van de vermoedelijk 86 Vlaamse zetels in de Kamer. Door de splitsing van BHV verliezen de Vlamingen immers twee van de 88 Vlaamse zetels omdat in Brussel wellicht geen van de Vlaamse lijsten een verkozene zullen halen.

 • Siegfried Bracke scoort goed in Oost-Vlaanderen

  Voor de Kamerverkiezingen haalt Siegfried Bracke (N-VA) in Oost-Vlaanderen voorlopig de meeste voorkeurstemmen, met 16.728. Alexander De Croo (Open VLD) volgt met 12.513, Pieter De Crem (CD&V) met 9.950, Leen Dierick (CD&V) met 8.797, Sarah Smeyers (N-VA) met 6.385, Goedele Uyttersprot (N-VA) met 5.864, Karin Temmerman (SP.A) met 5.856, Peter Dedecker (N-VA) met 4.805, Peter Buysrogge (N-VA) met 3.999 en Barbara Pas (Vlaams Belang) met 3.912.

 • Bart De Wever federaal stemmenkampioen

  Op federaal niveau steekt Bart De Wever er met kop en schouders boven uit. De N-VA-voorzitter kreeg meer dan 220.000 gekleurde bolletjes achter zijn naam. Hij heeft daarmee enkele straatlengtes voorsprong op CD&V-lijsttrekker Servais Verherstraeten die voorlopig uitkomt op ruim 40.000 stemmen. Groen-lijsttrekster Meyrem Almaci staat voorlopig op drie met bijna 33.000 stemmen.

 • Paul Magnette: 'Socialistische familie blijft de grootste van het land'

  In een eerste reactie zegt PS-voorzitter Paul Magnette dat de regeringspartijen stand hebben gehouden. "In Vlaanderen is de N-VA er duidelijk op vooruitgegaan, maar vooral ten koste van extreem-rechts. De regeringspartijen houden stand en de socialistische familie blijft de grootste van het land", zei Magnette.

 • PS blijft de grootste, maar verliest meer dan 8 procent

  Aan Franstalige kant behaalt PS 27,5 % (-8,4). MR volgt op de voet met 26,8 %. CDH: 12,4 %, Ecolo: 9,6 %; PTB-GO!: 6,5 %; FDF: 6,4 %.

 • Bart De Wever: 'Wij zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land'

  'Vlamingen hebben gekozen voor verandering. We hebben een sterk democratisch mandaat in handen gekregen. We moeten de economie weer aanzwengelen, voor meer jobs zorgen en de pensioenen en de uitkeringen betaalbaar houden. Dat is geen eenvoudige opdracht', aldus Bart De Wever in zijn overwinningsspeech.

  Hij benadrukte dat het nodig is 'de belangen van Vlaanderen ook op het federale niveau' veilig te stellen, waarbij hij meteen opmerkte dat 'het oordeel van de Vlaamse democratie en Franstalige democratie nog nooit zo uiteenlopend' was. 'Wij willen geen lange politieke crisis. Ook op het federale niveau willen wij derhalve graag het initiatief nemen om te kijken wat er mogelijk is', luidde het.

  Dat zijn voor N-VA echter 'zorgen voor morgen', bezwoer De Wever zijn toehoorders. Hij benadrukte dat zijn partij het niet cadeau heeft gekregen. 'Maar we hebben het gedaan: wij zijn met vlag en wimpel de grootste partij van het land. Wij schrijven vanavond geschiedenis. De geschiedenis van een Vlaanderen dat rechtop loopt. Een Vlaanderen dat zelfbewust zijn eigen toekomst kiest'.

 • Volledige uitslag Antwerpen: winst voor Groen en N-VA

  Voor de Kamerverkiezing scoort N-VA in het kanton Antwerpen 34,36 procent, 9 procentpunten meer dan in 2010. De tweede partij is er SP.A, dat weliswaar 3,25 procentpunten inboet tot 16,46 procent. Daarna volgen Groen, dat 13,84 procent haalt, PVDA+, met 8,85 procent, Open VLD, met 8,80 procent, CD&V, met 8,65 procent en Vlaams Belang, met 7,71 procent.

 • N-VA grote winnaar van de federale verkiezingen

  N-VA lijkt dé grote winnaar te worden van de federale verkiezingen. Met 39% van de stemmen geteld haalt de partij maar liefst 33,8%. Dat is ruim meer dan de gehoopte dertig procent, die hen incontournable moet maken. Voor CD&V wordt het nipt. Ze groeien wel een procentje, maar blijven onder de twintig procent. "Als er iemand het initiatief moet krijgen om een federale regering te vormen, is dat de N-VA". Daarover is de Raad van Wijzen van VTM NIEUWS het unaniem eens. "Er zal een telefoontje van het kabinet van de koning naar de N-VA gaan, om hen het veld in te sturen."

  N-VA lijkt dé grote winnaar te worden van de federale verkiezingen.

  N-VA lijkt dé grote winnaar te worden van de federale verkiezingen. © BELGA

 • Gerolf Annemans: 'Vlaams Belang is niet dood'

  Grote ontgoocheling bij het Vlaams Belang. 'Uitslag van de verkiezingen is barslecht en doet heel veel pijn', zegt Gerolf Annemans, voorzitter van het Vlaams Belang. 'We blijven vanaf morgen in de Kamer actief. Vlaams Belang is niet dood. We gaan door.'

 • Kris Peeters: 'Wij staan klaar'

  N-VA moet als grootste partij het initiatief nemen voor de vorming van een federale regering. CD&V staat klaar om de verantwoordelijkheid te nemen. Dat zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.

 • PS verliest 2 zetels

  De PS, CDH en Ecolo verliezen in de Kamer zetels.

  PS: 24

  MR: 20

  CDH: 8

  Ecolo: 7

  PTB: 2

  FDF: 2

 • 'Mijn rol in het parlement lijkt uitgespeeld' (Jean-Marie Dedecker)

  Met bijna een derde van de stemmen geteld ziet het eruit dat Lijst Dedecker de kiesdrempel niet zal halen. "Mijn rol in het parlement lijkt dan ook uitgespeeld. De tendens is er", aldus voorzitter Jean-Marie Dedecker in een eerste reactie. "Ik denk niet dat het nog goed komt, al is het nog wachten op de resultaten uit Middelkerke", vertelde Dedecker vanuit zijn woonst in Middelkerke. "De N-VA overklast op dit moment alles. Het succes van de N-VA is de ondergang geworden van Lijst Dedecker. Het is een opdoffer maar het was ingecalculeerd."

  Maar aan opgeven denkt hij niet. "We gaan de schouders niet laten zakken. Ik heb een hekel aan verliezen en als sportman heb ik meer verloren dan gewonnen, maar soms waren er ook klinkende successen. In het verleden flirtte Groen en N-VA ook met de kiesdrempel. We blijven voortbestaan, en we hebben een oorlogskas om verder te werken. Ik zetel nog in de gemeenteraad van Middelkerke en ben ook nog voorzitter van de partij", blikt hij al vooruit.

  LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker

  LDD-voorzitter Jean-Marie Dedecker © Belga

 • Voorlopig geen Kamerzetel voor Peter Mertens

  PVDA+ blijft voorlopig onder de verwachtingen. De partij had gehoopt minstens één Kamerzetel binnen te halen in Vlaanderen, maar haalt vooralsnog nergens de kiesdrempel. In Antwerpen, waar voorzitter Peter Mertens opkomt, staat de partij met 605 van de 1.380 bureaus geteld op 4,48 procent, weliswaar meer dan het dubbele van het resultaat in 2010, maar niet voldoende om een Kamerzetel te halen. Daarna volgt Limburg, met 3,63 procent, Oost-Vlaanderen, met 2,41 procent, Vlaams-Brabant met 2,37 procent en West-Vlaanderen, met 1,71 procent.

  Ook in het zuidelijke landsdeel blijft de partij onder de verwachtingen, al is er wel een enorme uitschieter van 10,64 procent in Luik. Daarna volgt Namen met 3,38 procent, Henegouwen met 1,63 procent, Luxemburg met 1,50 procent en Waals-Brabant met 1,45 procent.

  In Brussel-Hoofdstad lonkt mogelijk nog de kiesdrempel, met 4,21 procent.

 • Zetelverdeling: N-VA wint 7 zetels, Vlaams Belang verliest er 9

  De zetelverdeling op basis van voorlopige uitslagen:

  N-VA 33 (+6)

  CD&V 18 (+1)

  SP.A 13 (=)

  Open VLD 14 (+1)

  Groen 6 (+1)

  Vlaams Belang 3 (-9)

 • De Croo: 'N-VA moet initiatief nemen om regering te vormen'

 • Groen: 'Doorbraak in zicht'

  Volgens Groen-ondervoorzitter Elke Van den Brandt is de tendens van de verkiezingsuitslagen positief. "Op de meeste plaatsen winnen we 2 à 3 procent." "Een zetel in de provincie Limburg komt nu echt in zicht," zei ze aan de VRT, "dat zou echt een doorbraak zijn." Van den Brandt leidde ook de campagne van haar partij. "Een doorbraak is in zicht", luidde op de televisie haar algemene conclusie.

 • Uitslagen per provincie: N-VA wint, Vlaams Belang verliest

  West-Vlaanderen

  In West-Vlaanderen wordt N-VA de grootste partij voor de Kamer. Met 15% van de stemmen geteld haalt de lijst van Brecht Vermeulen 28,3%. CD&V doet het ook goed en haalt 21%. Ook SP.A is een winnaar. De partij groeit er 4,3% en wordt de stevige derde. De grote verliezer is Vlaams Belang. Het verliest 4,5% en belandt er momenteel onder de kiesdrempel.

  Limburg

  Ook in Limburg lijkt N-VA federaal over de dertig procent te gaan. Met een vijfde van de stemmen geteld groeit de partij er met 4,2%. CD&V blijft ook hier de tweede, met 21,4%. Verder is er SP.A (16,9%), Open VLD (11,3%) en Groen (7,5%). Vlaams Belang krijgt klappen en verliest 7,3%.

  Vlaams-Brabant

  In Vlaams-Brabant is 9% van de stemmen geteld. Volgens de eerste resultaten scoort de N-VA met lijsttrekker Theo Francken goed, met 25,8%. Ook Maggie De Block scoort hier 21,4% voor Open VLD. CD&V presteert minder, en haalt maar 15,9%.

  Oost-Vlaanderen

  In Oost-Vlaanderen is 7% van de stemmen geteld. In deze provincie torent N-VA boven de rest van de partijen uit: met 32% zitten ze ver boven de 19,2% van CD&V. Open VLD volgt nog lager, samen met SP.A.

 • Eerste volledige Waalse uitslag: PS verliest, PVDA boven kiesdrempel

  De eerste volledige Kamerresultaten van Wallonië zijn binnen. In het kanton Verlaine, in de provincie Luik, blijft de PS de grootste partij, ondanks verlies. De partij verliest 4% en komt op 30,1%, de MR wint 5% en haalt bijna 29%. Het cdH verliest een procentje en komt op 12,25%, Ecolo valt van 17,8% terug op 9,27%, een halvering dus. De PTB haalt 5,94% in Verlaine en haalt dus de kiesdrempel. Dat is niet het geval voor de PP (4,43%) en het FDF (2,32%).

Onze partners