Fedasil huurt privéwoningen voor opvang asielzoekers

28/09/11 om 10:36 - Bijgewerkt om 10:36

De asielcentra vragen vastgoedkantoren of zij geen huurwoningen portfolio hebben waar verschillende mensen kunnen wonen.

De asielcentra vragen vastgoedkantoren of zij in de buurt geen huurwoningen in hun portfolio hebben waar verschillende mensen kunnen wonen. Dat schrijft De Standaard woensdag.

Op termijn zouden er zo 200 plaatsen moeten bijkomen. Het project begon in Arendonk, waar nu ongeveer tachtig personen op die manier onderdak krijgen. "In die woningen kunnen gezinnen terecht die al langer in de centra verblijven", zegt Fedasil-woordvoerster Mieke Candaele in de krant.

'Satelliet-centra'

"Ze leven er zelfstandig, maar krijgen wel begeleiding vanuit de centra. Het is niet de bedoeling om er een groot project van te maken. De asielzoekers krijgen nog altijd begeleiding, maar verblijven in een soort satelliet-centra".

Vanuit de federale asielcentra vertrokken de afgelopen dagen enkele brieven naar omliggende vastgoedkantoren.

Ludwig Vandenhove (SP.A), de burgemeester van Sint-Truiden - waar er een opvangcentrum is - is niet opgezet met het plan. De opvang van asielzoekers komt altijd bij dezelfde gemeenten en steden terecht, klaagt hij. (Belga/SD)

Lees meer over:

Onze partners