'FDF wordt overschat in de peilingen'

08/06/10 om 14:42 - Bijgewerkt om 14:42

Volgens socioloog Jan Hertogen worden de allochtone kiezers in de peilingen genegeerd.

Het FDF zal op 13 juni in Brussel minder stemmen halen dan in de peilingen wordt voorspeld, zegt socioloog Jan Hertogen. Want die peilingen negeren volgens hem de allochtone kiezers.

Socioloog Jan Hertogen stelt dat het Fédéralistes Démocrates Francophones (FDF), dat deel uitmaakt van de liberale MR, in Brussel veel minder stemmen zal halen dan de peilingen aangeven.

Het FDF is volgens Hertogen de Franstalige tegenhanger van het Vlaams Belang, dat zijn stemmenwinst in Brussel zag kelderen van 5,93 procent in 2003 naar 1,97 procent in 2009. 'Ook de MR zakte tussen 2007 en 2009 al van 32 naar 26 procent', zegt Hertogen. 'Dat kan een voorbode zijn van een verdere neergang van de MR en dus van het FDF.

De afnemende populariteit van partijen als het FDF en het VB in Brussel is volgens Hertogen te verklaren door de veranderende bevolkingssamenstelling.

'De oudere generatie van francofone Brusselaars verdwijnt en wordt vervangen door een nieuwe lichting allochtonen. Deze immigranten zullen de verkiezingen in Brussel en in Vlaanderen bepalen. Zoals het dalende aantal stemmen voor het VB in Brussel aantoont, stemmen ze liever niet op nationalistische partijen.'

Hertogen speculeert dat de allochtone stemmen vooral zullen gaan naar de Vlaamse partijen in Brussel, naar Ecolo of naar de PS. 'Zeker de PS zal veel allochtone stemmen aantrekken omdat ze nu eenmaal veel immigranten op hun lijsten hebben.'

'Vroeger hield onderzoeksbureau IPSOS bijvoorbeeld face-to-face-interviews zodat er toch enige representativiteit kon nagestreefd worden', legt Hertogen uit.

'Met opiniepeilingen via het internet is dat niet meer mogelijk. Als de peilingbureaus het stemgedrag van de Belgen op een statistisch correcte manier willen voorstellen, moeten ze er rekening mee houden dat er in Vlaanderen 7,3 procent, in Brussel 56,3 en in Wallonië 13,4 procent allochtonen zijn.'

Lies Naert

Onze partners