FDF verbreekt alliantie met de MR van Charles Michel

25/09/11 om 22:14 - Bijgewerkt om 22:14

De FDF besliste vanavond om de alliantie met de MR definitief te verbreken.

FDF verbreekt alliantie met de MR van Charles Michel

© Belga

Het FDF stapt uit de MR, de alliantie die het FDF met de Franstalige liberalen vormt. Dat heeft de algemene raad van het FDF zondagavond beslist.

Het door MR-voorzitter Charles Michel afgesloten BHV-akkoord vormt een te groot struikelblok voor het FDF. Slechts drie van de 350 aanwezige FDF'ers stemde zondagavond tegen de eigen koers die het FDF voortaan wil varen. FDF-voorzitter Olivier Maingain herhaalde na afloop dat het BHV-akkoord de eisen die de MR op tafel heeft gelegd niet respecteert.

De MR kwam steevast op voor de uitbreiding van Brussel en eiste ook de goedkeuring van het minderhedenverdrag. "De wil om de rechten van de Franstaligen te verdedigen is door de huidige leiding van de MR niet is gerespecteerd", zei Maingain. "Het akkoord rond BHV is een nieuwe stap in de richting van het confederalisme en erkent Brussel niet als volwaardig gewest. Brussel blijft vastzitten in het Vlaams carcan", aldus de FDF-voorzitter.

Het FDF slaat dus de MR-deur dicht, maar hoopt dat Franstalige mandatarissen die de communautaire eisen van het MR-charter willen blijven verdedigen met het FDF zullen blijven samenwerken. Maingain reikt openlijk de hand naar ontgoochelde MR-leden in Brussel en de rand en hoopt dat die de rangen van zijn partij zullen vervoegen.

De scheiding heeft gevolgen in het Franstalige politieke landschap, vooral in Brussel. In het Brusselse parlement is het FDF goed voor elf van de vijfentwintig MR-zetels, bijna de helft dus. In de Kamer telt het FDF drie zitjes en in de regering in lopende zaken is Bernard Clerfayt nog steeds staatssecretaris. (Belga/INM)

Onze partners