FDF over succes N-VA: 'Grootste mislukking van staatshervorming'

11/07/12 om 17:06 - Bijgewerkt om 17:06

De grootste mislukking van de staatshervorming is dat de N-VA blijft groeien. Dat heeft FDF-voorzitter Olivier Maingain gezegd. Het eerste luik van de hervorming wordt deze week gestemd.

FDF over succes N-VA: 'Grootste mislukking van staatshervorming'

© Belga

Volgens FDF-voorzitter Olivier Maingain is de grootste mislukking van de staatshervorming, waarvan het eerste luik deze week wordt goedgekeurd in Kamer en Senaat, de blijvende opmars van de N-VA. De tijd is voor Maingain aangebroken dat de Franstaligen zichzelf een doel voor ogen stellen dat ze met evenveel vuur kunnen verdedigen als de Vlamingen.

'Splitsing voorbode van het confederalisme'

Maingain en zijn partij FDF zijn sterk tegen de hervormingen gekant. Die geeft nog steeds geen constitutieve autonomie aan Brussel en het extra geld voor de hoofdstad is volgens Maingain lager dan de onderhandelaars willen laten uitschijnen.

De splitsing van BHV die de Franstaligen hebben toegegeven, is een zuivere splitsing die de voorbode is van het confederalisme, herhaalde de FDF-voorzitter. "Zodra deze hervorming in voege treedt, zullen de Vlamingen zeggen dat het schandalig is dat er in Brussel geen Vlaamse verkozene voor de Kamer is", zegt hij. "De Franstaligen zullen meegaan in die redenering en ermee akkoord gaan te onderhandelen over een gegarandeerde vertegenwoordiging van de Vlamingen in het arrondissement", klonk het ironiserend.

Stemming

In de Kamer wordt vrijdag de splitsing van het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde gestemd, naast de nieuwe beroepsprocedure voor de benoeming van de burgemeesters in de faciliteitengemeenten en de herfinanciering van Brussel. De Senaat stemt donderdag de hervorming van het gerechtelijk arrondissement BHV.

Meteen heeft het parlement dan het eerste luik achter de rug van het communautair akkoord dat de meerderheid en de groenen vorig jaar overeenkwamen. (Belga/GM)

Lees meer over:

Onze partners