FDF is stoorzender voor CD&V om verder te onderhandelen zonder N-VA

07/07/11 om 21:28 - Bijgewerkt om 21:28

"Indien de N-VA niet mee aan tafel wil zitten, zijn we overgeleverd aan de partij van Olivier Maingain. Wie gelooft dat we B-H-V zullen splitsen met het FDF en de MR die geen afstand wil nemen van Maingain?". Dat heeft CD&V-voorzitter Wouter Beke donderdagavond in Terzake gezegd om de houding van zijn partij te verantwoorden.

FDF is stoorzender voor CD&V om verder te onderhandelen zonder N-VA

© Belga

CD&V liet eerder op de dag weten dat onderhandelingen zonder de N-VA geen zin hebben. Beke wijst erop dat voor een staatshervorming een tweederdemeerderheid nodig is. Indien de Vlaams-nationalisten afhaken, is de MR - met het FDF in haar schoot - mathematisch nodig om die meerderheid te behalen. Dat ziet Beke niet zitten. "Dan zijn we overgeleverd aan het FDF en dat zal niet lukken zolang de MR zich vastplakt aan Maingain", luidde het. CD&V blijft erbij dat N-VA en PS, de twee grote overwinnaars van de verkiezingen, hun verantwoordelijkheid moeten opnemen. Beke levert in dit verband forse kritiek op de twee hoofdrolspelers, Bart De Wever en Elio Di Rupo. Hij verwijt hen eenzijdig nota's op te stellen zonder de andere te consulteren. Dat was nu het geval en dat was net zo in oktober toen De Wever zijn nota opstelde, meent de CD&V-voorzitter.

Afbranden zonder alternatief

Beke zei er ook verwonderd over te zijn dat De Wever nu dingen afbrandt die de N-VA-voorzitter wel aanvaardde toen hij koninklijk onderhandelaar was. "Wat mij ontgoochelt, is dat de N-VA er niet in gelooft, maar geen alternatief formuleert. Een aantal reacties van De Wever kunnen niet door de beugel". CD&V-verwondering is er ook over de houding van Di Rupo, die volgens Beke toch dingen in zijn nota steekt waarvan hij weet dat de Vlamingen ze niet aanvaarden. Beke verwees daarbij naar de invoering van een federale kieskring of tweetalige lijsten in Brussel. Beke is er ook niet over te spreken dat de PS weigerde de begrotingstabellen over te maken waarop Di Rupo zich baseerde voor zijn berekeningen. CD&V twijfelt aan de budgettaire uitgangspunten van de formateur. Die lijken geen rekening te houden met de inspanningen die de regering in lopende zaken al heeft geleverd, liet Beke verstaan.

Eensgezindheid

In de sociaal-economische voorstellen van Di Rupo ontwaart de CD&V wel goeie dingen. Toch moet er volgens de christendemocraten meer bespaard worden en loopt het met de maatregelen om extra inkomsten te generen wat de spuigaten uit. "Di Rupo is daarmee wat te gul geweest", klonk het daarover. Opvallend was dat Beke stelde dat er binnen de partij "zeer grote eensgezindheid" was over het CD&V-standpunt. Eerder op de dag lieten CD&V'ers verstaan dat er intern heel wat discussie over de houding van de partij. De Vlaamse vleugel zou daarbij grosso modo lijnrecht tegenover de federale fractie hebben gestaan. Hoe het nu verder moet, wist Beke niet te zeggen. Verkiezingen zullen volgens hem niet veel oplossen. (Belga/INM)

Onze partners