FDF-burgemeester populairste parlementslid in Vlaanderen

19/02/13 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Ruim 40 procent van de kiezers in Linkebeek gaf Damien Thiéry (FDF) bij de voorbije gemeenteraadsverkiezingen een voorkeurstem. Dat is de hoogste score van alle Kamerleden die in Vlaanderen wonen.

FDF-burgemeester populairste parlementslid in Vlaanderen

Verkiezingen leveren altijd leuke hitparades op van politici met de meeste voorkeurstemmen. Nationale partijboegbeelden in de grote steden scoren daarbij steevast het best. Maar er zijn ook andere methoden om de populariteit van een politicus te meten. De lokale bekendheid van parlementsleden kan bijvoorbeeld vergeleken worden aan de hand van de 'penetratiegraad': het aantal voorkeurstemmen van een politicus berekend op het aantal uitgebrachte stemmen in zijn of haar gemeente.

Volgens die methode blijkt het populairste Kamerlid in Vlaanderen een Franstalige te zijn. 40,7% van de inwoners van Linkebeek bracht in oktober 2012 een voorkeurstem uit op Damien Thiéry (FDF). Hoewel in Linkebeek maar twee lijsten opkwamen voor 3000 kiezers, moet die score een zoete wraak zijn voor de 'balorige' burgemeester. Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois (N-VA) wilde Thiéry tijdens de vorige legislatuur niet benoemen omdat hij de taalwetgeving niet had gerespecteerd bij het versturen van de oproepingsbrieven voor de verkiezingen.

Toch relativeert Thiéry de hele heisa. 'De communautaire problemen in Linkebeek nemen misschien tien procent van mijn tijd in. In de eerste plaats ben ik lokaal erg actief. Als mensen een probleem in hun wijk komen melden, dan los ik dat meteen op. 80 procent van de Linkebekenaren stemde op mijn lijst, onder wie ook heel wat Nederlandstaligen. Hoe leg je die kiezers uit dat ik met zo'n score nog niet benoemd ben als burgemeester?' (LA)

Deze week vindt u in Knack een verhaal waarin de penetratiegraad van alle Kamerleden en Vlaamse Parlementsleden bij de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 wordt vergeleken.

Lees meer over:

Onze partners