FDF: Brussel moet 6 faciliteitengemeenten opslorpen

12/09/11 om 11:27 - Bijgewerkt om 11:27

Voor het FDF is de opslorping van de 6 faciliteitengemeenten een 'minimumeis' als compensatie voor de splitsing van het kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde.

FDF: Brussel moet 6 faciliteitengemeenten opslorpen

© Belga

FDF-Kamerlid en niet-benoemd burgemeester van Linkebeek, Damien Thiery, heeft maandag op de RTBF-radio verzekerd dat er geen breuk is in de alliantie tussen de MR en het FDF. Hij herhaalde nog maar eens dat Brussel moet worden uitgebreid in ruil voor een splitsing van de kieskring BHV. Een minimum minimorum is dat de zes faciliteitengemeenten worden opgeslorpt.

Spanningen
"Zeggen dat de machine kapot is ... Dat is niet zo", verklaarde Thiery. Hij reageert zo op de berichten in de pers over hoogoplopende spanningen binnen de MR over de houding van het FDF tegenover de communautaire onderhandelingen.

De FDF'er gaf wel toe dat de standpunten op dit moment uit elkaar liggen. "We zullen zien wanneer er een akkoord uit de bus komt. We zullen er ons dan over uitspreken", luidde het.

Franstaligen zijn verliezers
Thiery betreurde nog eens dat zijn voorzitter Olivier Maingain niet rond de tafel zit. "Op dit moment zijn de Franstaligen duidelijk de verliezers", zei hij, eraan toevoegend dat de formateursnota van Elio Di Rupo volgens hem voor 95 procent een kopie is van de nota die CD&V-voorzitter Wouter Beke opstelde als koninklijk onderhandelaar.

Volgens Thiery zijn toegevingen onontbeerlijk. Hij herhaalt zijn eis om Brussel uit te breiden in ruil voor een splitsing van BHV. Een uitbreiding met de zes faciliteitengemeenten is het minimum minimorum. "Dat is een fundamentele eis voor de partij", dixit Thiery. (Belga/EE)

Lees meer over:

Onze partners