FBI doorzoekt huis van vriend schutter San Bernardino

06/12/15 om 08:24 - Bijgewerkt om 09:48

De FBI heeft een inval gedaan bij een vriend van schutter Syed Farook, de man die woensdag met zijn vrouw een bloedbad aanrichtte in Californië. Volgens Amerikaanse media kocht Enrique Marquez, de vriend van Farook, de wapens waarmee het echtpaar de aanslag pleegde.

FBI doorzoekt huis van vriend schutter San Bernardino

© BELGA

De woning staat naast het huis waar Farook 10 jaar lang woonde, voor hij in augustus met zijn vrouw verhuisde. Marquez wordt niet verdacht van de schietpartij, enkel van het leveren van wapens aan Farook. Het is niet duidelijk waar Marquez momenteel verblijft.

Toespraak Obama

President Barack Obama gaat zondagavond een televisietoespraak over terrorisme houden. Zijn toespraak komt vier dagen na de dodelijke schietpartij die in San Bernardino.

De De speech zal zondagavond om 8.00 uur (maandagmorgen 2.00 uur Belgische tijd), dus in volle primetime, op Amerikaanse tv-zenders te zien zijn. Obama zal in de toespraak focussen op "de maatregelen die onze regering neemt om haar belangrijkste prioriteit na te komen: het verzekeren van de veiligheid van de Amerikanen", zegt woordvoerder Josh Earnest.

Obama zal het onder meer hebben over het onderzoek naar de schietpartij in San Bernardino en over de manier waarop de terreurdreiging overwonnen moet worden.

IS

Bij de schietpartij in een buurtcentrum in San Bernardino vielen woensdag 14 doden en 21 gewonden. De twee daders werden later doodgeschoten door de politie. Islamitische Staat (IS) heeft zaterdag in een radioboodschap verklaard dat de schutters aanhangers van de jihadistische terreurgroep waren, maar heeft in een latere boodschap de aanslag niet formeel opgeëist.

Lone wolves

Een aanslag als deze is lastig te voorkomen voor veiligheidsdiensten, aangezien het om lone wolves gaat. Mensen die niet in opdracht van IS, maar op eigen houtje aan de slag gingen. Dit is lastiger te voorkomen dan een aanslag waar een groter plan achter zit, omdat er geen communicatie onderschept kon worden. Hoe Obama de veiligheid van Amerikanen dan ook wil verzekeren, is nog niet duidelijk.

Het is nog maar de derde keer in zeven jaar tijd dat Obama op deze manier de natie toespreekt vanuit de Oval Office. De twee vorige keren gebeurde dat in 2010, naar aanleiding van de olieramp in de Golf van Mexico en wegens het terugtrekken van de gevechtstroepen uit Irak.

(Belga/WK)

Onze partners