Favoriet, maar toch verrassing: Colombiaanse president Juan Manuel Santos wint Nobelprijs voor de vrede

07/10/16 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:45

Bron: Belga

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos heeft vrijdagochtend de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen. Ietwat verrassend, want het vredesakkoord dat hij sloot, werd zondag nog bij referendum verworpen.

Favoriet, maar toch verrassing: Colombiaanse president Juan Manuel Santos wint Nobelprijs voor de vrede

Juan Manuel Santos, president van Colombia © REUTERS

Het Nobelcomité maakte de winnaar vrijdagochtend om 11 uur bekend. Aan de erkenning hangt een geldprijs vast van 8 miljoen Zweedse kronen of 838.000 euro.

Naar eigen zeggen koos het comité Jose Manuel Santos wegens zijn 'resolute pogingen om na meer dan vijftig jaar een einde te maken aan de burgeroorlog' in het Latijns-Amerikaanse land. Zo zat de president in augustus mee aan de onderhandelingstafel van het vredesakkoord met de rebellen van het FARC. Daarmee kwam een einde aan een conflict dat 52 jaar duurde en 220.000 slachtoffers eiste. Zes miljoen mensen werden ontheemd.

Het akkoord maakte van Santos meteen een Nobelfavoriet, maar tegelijk komt de erkenning verrassend. Zondag verwierp het Colombiaanse volk de overeenkomst namelijk per referendum. De toegevingen aan het FARC waren voor veel mensen een doorn in het oog.

'Het feit dat een meerderheid van de stemmers nee zei tegen het vredesakkoord, wil niet noodzakelijk zeggen dat het vredesproces dood is', benadrukt het Nobelcomité. 'Het referendum ging niet over ja of neen tegen vrede, wel tegen een specifiek vredesakkoord. Het is belangrijk dat president Santos nu alle partijen aan het uitnodigen is om deel te nemen aan een brede dialoog.'

Witte Helmen teleurgesteld

Teleurstelling was er bij een andere favoriet voor de vredesprijs, de Syrische groepering Witte Helmen. De zowat 3000 vrijwilligers zoeken tijdens en na bombardementen overlevenden in het puin. Op dagen dat er niet gebombardeerd wordt, herstellen ze nutsvoorzieningen. BBC-correspondent Mark Lowen volgde de uitreiking vanuit hun hoofdkwartier.

Zelf hebben de Witte Helmen al felicitaties getweet aan Jose Manuel Santos.

(Belga/SK/JVL)

Onze partners