Farid le Fou is minstens een maand vrij, justitieminister Geens ‘moet regels van rechtsstaat aanvaarden’

Farid 'Le Fou' Bamouhammad © Belga

Farid Bamouhammad, alias Farid le Fou, heeft het ziekenhuis verlaten en kan minstens een maand lang gaan en staan waar hij wil. Op 9 januari wordt het verzet dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) aantekende, behandeld. ‘Ik moet de regels van de rechtsstaat aanvaarden,’ zegt hij.

Bamouhammad is dinsdag uit het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis ontslagen, melden verschillende kranten. In alle stilte, ver weg van het oog van de camera’s.

Verzwakt

De 46-jarige Bamouhammad, die al 28 jaar gevangen zit en een van de beruchtste gedetineerden van het land is, was begin oktober een hongerstaking gestart. Zijn gezondheid ging fel achteruit. Zijn advocaat startte procedures om hem om gezondheidsredenen vrij te krijgen. Het Europees Hof gaf ons land de aanbeveling om Bamouhammad naar een burgerlijk ziekenhuis over te brengen. Na een eenzijdig verzoekschrift van de advocaat van Farid ‘le Fou’ beval de rechtbankvoorzitter in Luik de voorlopige invrijheidsstelling zonder bewaking.

Waar Bamouhammad sinds zijn ontslag uit het ziekenhuis verblijft, is niet bekend, maar het is niet in de gevangenis, waar hij eigenlijk nog tot 2026 moet zitten.

Vluchten kan

Hij wordt volgens de kranten ook niet opgevangen door familie zoals eerder gemeld, maar door een kennis. ‘Iemand die hem kent en die hem steunt’, klinkt het in zijn entourage.

Nu Bamouhammad weg is uit het ziekenhuis, ontsnapt hij aan alle controle. Hij hoeft zich niet te houden aan voorwaarden en kan gaan en staan waar hij wil. Niets belet hem dus om te vluchten naar het buitenland.

Verzet

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) heeft, zoals bekend, verzet aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank om Bamouhammad voorlopig vrij te laten. Dat verzet wordt wel maar op 9 januari behandeld.

‘De vrijlating had het Europees Hof niet gevraagd, alleen moest ik hem, indien nodig, in betere omstandigheden onderbrengen, wat we ook hebben gedaan’, legde Geens uit in De ochtend op Radio 1.

Aanvaarden

Tot de behandeling van dat verzet op 9 januari minstens is Bamouhammad op vrije voeten en moeten we hopen dat hij niets mispeutert.

Geens: ‘Dat is in een rechtsstaat helaas het enige wat je kan doen en ondertussen alles proberen om aan die vrijlating een einde te maken. Een rechterlijke macht is een waarborg tegen willekeur van de overheid. Dat dat soms verkeerd uitpakt in de ogen van het publiek en, in dit geval zelfs van de minister van Justitie is, denk ik, moeilijk te vermijden’. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content