FANC wil extra tests voor Doel 3 en Tihange 2

15/01/13 om 19:27 - Bijgewerkt om 19:27

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) wil meer informatie over de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2.

FANC wil extra tests voor Doel 3 en Tihange 2

© Belga

In hun onderzoek naar de scheurtjes in de reactorvaten van Doel 3 en Tihange 2 ziet het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) geen elementen die wijzen op een "definitieve sluiting".

Voor het Agentschap zich kan uitspreken over een eventuele heropstart, heeft het Electrabel wel nog bijkomende informatie gevraagd. "Pas op het moment dat het Agentschap over alle gegevens beschikt zal het kunnen bepalen of de veiligheidsmarge intact is gebleven", meldt het FANC.

"De exploitant heeft in het rapport grondig werk geleverd, en de informatie is in alle openheid verstrekt", klinkt het nog. "De rapporten zijn van grote kwaliteit."

Het FANC formuleert zijn aanbevelingen, "in lijn met zijn missie van controle op de veiligheid van de kerncentrales", nadat het alle analyses heeft bekeken. Behalve Bel V, het technisch filiaal van het FANC, en AIB-Vinçotte, een bedrijf dat erkend is voor de controle van drukapparatuur, zijn ook twee groepen van wetenschappers bezig met een diepgaande analyse van het Electrabelrapport.

Het FANC adviseert de regering over de heropstart van Doel 3 en Tihange 2, nadat het de verschillende analyses van zijn experts heeft bekeken. Oorspronkelijk was dat advies voor midden januari verwacht. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners