Familiehulp biedt werkdag aan op maat van gescheiden ouders

Familiehulp, één van de grootste werkgevers in Vlaanderen, probeert personeel te lokken met aangepaste arbeidscontracten. Unizo is voorstander, maar dringt aan op een aanpassing van de arbeidswetgeving.

Familiehulp lanceert in september een co-ouderschapscontract voor gescheiden kandidaat-werknemers. De week waarin ze de kinderen in huis hebben, moeten ze minder werken. De week zonder kinderen werken ze meer.

Familiehulp is met 12.000 huishoudhulpen en verzorgers één van de grootste werkgevers in Vlaanderen. Momenteel staan er ruim tweehonderd vacatures open. Personeel lokken met bedrijfswagens of gsm’s kan Familiehulp niet, maar met aangepaste arbeidscontracten hoopt de organisatie toch kandidaten te lokken, zo schrijft De Standaard.

Schoolbelcontract

Concreet kunnen gescheiden mensen ervoor kiezen om in de week waarin ze de kinderen thuis hebben slechts zestien uur te werken. De week zonder kinderen kunnen ze met maximaal 38 uur wat extra werken. Ook de vakantieregeling met de kinderen zit trouwens mee vervat in het contract.

Daarnaast werkte Familiehulp nog twee andere types contracten uit. Het “schoolbelcontract” stemt de werkuren af op de schooluren, terwijl het “schooljaarcontract” op voorhand stipuleert dat je in schoolvakanties minder zal werken. Volgens Familiehulp beantwoorden de contracten perfect aan de huidige arbeidswetgeving.

Unizo wijst op arbeidswetgeving

Unizo is voorstander van dergelijke regelingen, zegt CEO Karel Van Eetvelt. Hij wijst er echter op dat deze contracten op deeltijdse basis zijn. Dat schept problemen voor bedrijven die dat niet kunnen. “Veel bedrijven zijn vragende partij voor felxibelere contracten, maar dan wel op voltijdse basis.” En daar knelt de arbeidswetgeving.

Karel Van Eetvelt: ‘Unizo is vragende partij voor goede regeling’

“Bij Familiehulp werken mensen in deze flexibele formule de ene week 16 uren, en de andere week 38. Wil je dat voltijds doen, dan zou dat betekenen dat je bijvoorbeeld de ene week 30 uren werkt, en de andere 46. Maar dat mag in heel wat sectoren nog niet: er is een verbod op meer dan 38 uren werken. De arbeidswetgeving laat dus enkel een aanpassing in de richting van de werknemer toe. Om de flexibiliteit echt van twee kanten te laten komen, zou de overheid een anualisering van de arbeidstijd op jaarbasis moeten mogelijk maken. Dan kan deze regeling in alle bedrijven toegepast worden.”

Deze vraag ligt vandaag op de regeringstafel, aldus nog Van Eetvelt.

Van Eetvelt hoort de vraag naar flexibelere contracten vaak: “In veel bedrijven wordt zoiets al informeel geregeld. Waar zo’n flexibele regeling mogelijk is, moet dat kunnen. Maar Unizo is vragende partij om dat goed te doen.” (Belga/TE/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content