Extreme droogte voorspeld

De zomer van 2022 staat nu al in de top vijf van de droogste ooit in België. © BelgaImage

De Vlaamse overheid verwacht tegen het einde van de maand extreme droogte. Toch zal dat er, zoals vorig jaar, niet meteen voor zorgen dat er geen water meer beschikbaar is en er gerantsoeneerd zal moeten worden, zegt de Vlaamse Milieumaatschappij vrijdag.

Doordat het al een tijdje weinig regent, is het op verschillende plaatsen in Vlaanderen erg droog. En dat verbetert er de komende dagen niet op: de volgende tien dagen zal er naar voorspelling geen regen van betekenis vallen, waardoor het tegen het einde van juni extreem droog zal zijn. Toch hoeft de kraan niet meteen dicht, zegt de VMM. “Als we het op dit moment hebben over droogte, gaat dit enkele over de neerslaghoeveelheid”, zegt Katrien Smet van de VMM.

“De waterpeilen van de onbevaarbare rivieren zijn normaal, net als het bodemwater en de voorraden drinkwater bij de watermaatschappijen.”

In 2017 nam de Vlaamse overheid maatregelen toen het extreem droog was. “Vorig jaar startten we met een achterstand aan het zomerseizoen doordat we een droge winter hadden. Dit jaar was de winter echter nat, waardoor het met de waterbeschikbaarheid wel goed gesteld is. We houden het in de gaten, maar er is geen noodzaak tot maatregelen”, aldus nog de Vlaamse Milieumaatschappij.

Partner Content