Extra wapens tegen black-out elektriciteit

© BELGA

Minister van Energie Marie-Christine Marghem (MR) heeft hoogspanningsnetbeheerder Elia gevraagd de strategische reserve elektriciteit te verviervoudigen. Dat bericht De Tijd.

De strategische reserve voor elektriciteit wordt tegen volgende winter fors opgetrokken. De hoogspanningsnetbeheerder Elia heeft voor deze winter een strategische reserve van 850 megawatt aangelegd, maar moet die tegen volgende winter verviervoudigen naar 3.500 megawatt. Dat komt overeen met 3,5 kernreactoren.

“We hebben een grotere reserve nodig”, zegt Marghem. Elektriciteitsbedrijven hebben immers aangekondigd dat er nog veel oude en onrendabele centrales worden stilgelegd. Daarnaast blijft er onzekerheid over de toekomst van de kernreactoren Doel 3 en Tihange 2, waar duizenden kleine scheurtjes werden aangetroffen in de stalen wand van het reactorvat. Tegelijk bevestigt Marghem dat het afschakelplan ook volgende winter van kracht blijft.

Als het deze winter zo koud was geweest als in 2010-2011, was het afschakelplan al 25 dagen geactiveerd geweest, klinkt het verder op Marghems kabinet.

(Belga/MS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content