Extra veiligheidsmaatregelen in de Kamer

29/03/16 om 10:43 - Bijgewerkt om 13:08

Omdat ook de Kamer en de Senaat 'een mogelijk terroristisch doelwit' kunnen zijn, gelden er verstrengde veiligheidsmaatregelen.

Extra veiligheidsmaatregelen in de Kamer

© Belga

In de Kamer van Volksvertegenwoordigers en de Senaat gelden momenteel verscherpte veiligheidsmaatregelen. Uit het terreuronderzoek is immers gebleken dat ook het federale parlement "een doelwit zou kunnen zijn", verduidelijkt Senaatsvoorzitter Christine Defraigne. Formeel blijft het dreigingsniveau wel op 3.

Het veiligheidspersoneel in de Kamer draagt kogelwerende vesten. Er zijn volgens Defraigne ook extra militairen aanwezig, de toegang tot de parking is beperkt en de garage staat onder constante bewaking.

De beslissing daartoe werd zondagavond genomen op basis van informatie van generaal Harry Vindevogel, de militaire commandant van het Paleis der Natie, zo verduidelijkte Kamervoorzitter Siegfried Bracke. De N-VA'er gaf daarbij aan dat het parlement onder dreigingsniveau 4 stond, maar zijn kabinet verduidelijkte intussen dat hij hiermee verwees naar de getroffen maatregelen.

Dreiging is ernstig en waarschijnlijk

Het formele dreigingsniveau blijft op 3 zoals in de rest van het land, onderstreept het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD.

Dreigingsniveau 3 houdt in dat de dreiging ernstig en waarschijnlijk is, maar dat er geen concrete informatie voorhanden is over een op til zijnde aanslag. Kort na de aanslagen in Brussel trok het OCAD het dreigingsniveau op naar niveau 4, het hoogste niveau. Op donderdag werd terug afgezakt naar niveau 3. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners