Extra studentenkamers nodig in Hasselt en Leuven

28/05/10 om 17:47 - Bijgewerkt om 17:47

Er duikt weer een tekort aan studentenkamers op.

Het hoger onderwijs zit in de lift. De studentenaantallen stijgen, maar het aantal studentenkamers stijgt niet noodzakelijk even snel.

Met het huidige academiejaar bijna ten einde en het nieuwe in zicht, is het loeidruk op de huisvestingsdiensten van de Vlaamse universiteiten. Studenten vragen een nieuwe kamer aan, willen blijven doorhuren of vertrekken.

Traditionele studentensteden als Antwerpen en Leuven zien de nieuwe generatie studenten in september onbevreesd tegemoet. Onderwijsinstellingen in beide steden hebben in het verleden te maken gehad met nijpende kamertekorten, maar dit jaar lijkt het probleem overwonnen te zijn.

'De moeilijke jaren hebben wij al achter de rug', zegt An Van Hout van de huisvestingsdienst van de Universiteit Antwerpen.

'Tot enkele jaren geleden kampten we nog met een kameroverschot, maar door een recente stijging in de studentenaantallen aan zowel de hogescholen als de universiteit, kregen we geleidelijk aan te maken met een kamertekort. Inmiddels zijn er nieuwe panden beschikbaar en zijn we de ergste problemen te boven.'

Ludo Clonen, hoofd studentenhuisvesting van de K.U Leuven, is minder optimistisch dan zijn Antwerpse collega.

'Momenteel is het kamertekort nog moeilijk in te schatten. De website die we gebruiken om kamers te verhuren, gaat pas op 1 juni open. 81 procent van alle privé-verhuurders in Leuven zet zijn aanbod op die website. Vorig jaar was er een klein kamertekort, we verwachten dat dat ook dit jaar het geval zal zijn. Tegen 2011 worden 500 extra kamers voorzien, waarmee het probleem voor de komende jaren opgelost zou moeten zijn.'

Vergeleken met Leuven en Antwerpen is Hasselt als studentenstad relatief jong. Toch kampt ook de Limburgse hoofdstad na jaren van een overschot aan studentenkoten nu ook met het aloude probleem van kamertekort.

Vooral de vorig jaar opgestarte opleiding Rechten aan de Universiteit Hasselt en de eveneens vorig jaar geopende Pop- en Rockacademie aan de Provinciale Hogeschool Limburg lokten veel studenten naar Hasselt. Een nijpend kamertekort lijkt zich aan te dienen.

'Meer dan 75 procent van de studentenkamers voor volgend jaar is al verhuurd', zegt Josée Vranken van de Universiteit Hasselt. Een alarmerend hoog cijfer, maar volgens schepen van Jeugd en Studentenzaken Valerie Del Re (SP.A) is er geen reden tot paniek.

'Dit jaar is er 1 procent leegstand, vorig jaar was dat nog 3 procent. We beseffen dat wanneer er geen actie wordt ondernomen, er zich inderdaad problemen zullen stellen, maar er is zeker ruimte voor privé-initiatieven en nieuwbouwprojecten.'

'Voorlopig is berekend dat er een driehonderdtal extra kamers nodig zijn tegen 2013. Zoals het er nu naar uit ziet, zouden die tegen 2012 al gerealiseerd kunnen zijn. Toekomstige studenten hoeven zich dus geen zorgen te maken', aldus de schepen.

'We zijn ons bewust van de evolutie en hebben nog vanalles in de pijplijn zitten', aldus Del Re.

Ielse Broeksteeg

Onze partners