'Extra kosten NAVO-gebouw waren perfect te voorspellen'

20/01/14 om 17:46 - Bijgewerkt om 17:46

Er dreigen extra kosten voor de NAVO en de Belgische staat bij de bouw van het nieuwe hoofdkwartier van de alliantie in Evere. 'Dit is geen verassing, het geraamde prijskaartje was duidelijk ondergewaardeerd.'

'Extra kosten NAVO-gebouw waren perfect te voorspellen'

Constructiewerken nieuwe Navo-gebouw © Belga

Dat de bouw van het nieuwe NAVO-hoofdkwartier in Evere meer kost dan geraamd, was perfect te voorspellen. Het geraamde prijskaartje van het Belgisch-Nederlandse consortium BAM Alliance was "duidelijk ondergewaardeerd", zegt een anonieme kenner van het dossier.

Het Duitse magazine Der Spiegel schreef dat BAM Alliance 245 miljoen euro extra vraagt voor de bouw van het nieuwe NAVO-gebouw tegenover het huidige hoofdkwartier. BAM haalde destijds de aanbesteding binnen met een offerte van 456 miljoen euro voor het gros van de werken. Met de toenmalige offerte ging BAM 220 miljoen euro onder de kostenraming die voor de aanbesteding gemaakt werd.

België beheert bouw

"Sommige eisen van BAM Alliance tot prijsherziening zijn misschien gerechtvaardigd, zoals die naar aanleiding van de strenge winter van 2012-2013. Maar andere niet", aldus de betrokken expert. Volgens de specialist zal zeer nauwkeurig worden nagegaan "wat gerechtvaardigd is en wat niet".

BAM moet echter geen cadeaus verwachten, klinkt het. Het is België die de bouw van de nieuwe hoofdzetel beheert, voor rekening van de NAVO. Het totale prijskaartje - inclusief contracten met een reeks andere bedrijven naast BAM - werd bij de start in 2010 geraamd op 780 miljoen. Tegen de lente van 2016 zou het bondgenootschap moeten kunnen verhuizen. (Belga/AVE)

Lees meer over:

Onze partners