Experts onderzoeken wrak van vliegtuigcrash

21/10/13 om 08:24 - Bijgewerkt om 08:24

Er is nog steeds geen duidelijkheid over de oorzaak van het vliegtuigongeluk in Gelbressée. Een vleugel is teruggevonden op honderden meters van de plaats van de crash.

Experts onderzoeken wrak van vliegtuigcrash

© Belga

Volgens getuigen zou het toestel al snel na opstijgen in de problemen gekomen zijn. Het vliegtuig vloog zaterdag voor de tweede keer die dag. Tijdens de eerste vlucht, met een andere piloot, was er geen enkel probleem.

Het wrak werd zondagavond voor zonsondergang door het leger weggebracht. Luchtvaartexperts zullen het onderzoeken in Bevekom. Dat moet duidelijkheid brengen over de oorzaak van de ramp.

Eerdere crash

De procureur des Konings van Namen, Philippe Dulieu, bevestigt dat het om hetzelfde toestel ging waarmee in 2000 al een ongeval gebeurde in Moorsele. Het vliegtuig werd echter volledig hersteld en vloog lange tijd zonder problemen. Het moest jaarlijks op onderhoud en elke 100 vlieguren was een nazicht voorzien.

Slachtoffer uit Antwerpen

Tien parachutisten en een ervaren piloot kwamen bij het ongeval om het leven. Zes van de slachtoffers kwamen uit de provincie Namen, twee uit Waals-Brabant, één uit Henegouwen, één uit Antwerpen en één uit het Groothertogdom Luxemburg.

In tegenstelling tot wat zaterdag werd gezegd, ging het niet om een luchtdoop of verjaardag. Het ging om parachutisten met ervaring, aldus burgemeester Maxime Prévot van Namen.

Moeilijke identificatie

Verwacht wordt dat de formele identificatie van de lichamen nog enige tijd in beslag zal nemen. Zondag werd alvast een IBIS-team van de Civiele Bescherming ingezet ter versterking van het DVI (Disaster Victim Identification) van de federale politie, zo meldt de FOD Binnenlandse Zaken. IBIS-teams zijn gespecialiseerd in het opsporen en identificeren van overleden personen.

150 nabestaanden bezoeken plaats van ramp

Ongeveer 150 mensen, familie en naasten van slachtoffers, hebben zondagnamiddag de plaats van de ramp bezocht. De stoet van twee bussen en een zestigtal auto's werd begeleid door de ordediensten. In aanwezigheid van de hulpdiensten konden de nabestaanden de plaats van het ongeval bezoeken.

Prévot gaf nog aan dat de nabestaanden zullen worden geraadpleegd met betrekking tot een eerbetoon. Dat zal echter pas plaatsvinden na de uitvaartplechtigheden. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners