Expert: Mankementen Doel kunnen tot kernexplosie leiden

10/08/12 om 04:28 - Bijgewerkt om 04:28

De Belgische controle op kerncentrales faalt, zegt Mycle Schneider, een internationale nucleaire expert. En dat kan noodlottige gevolgen hebben.

Expert: Mankementen Doel kunnen tot kernexplosie leiden

© Belga

Een onafhankelijke onderzoekscommissie moet onderzoeken waarom de afwijkingen in het reactorvat van kerncentrale Doel 3 lang tijd niet opgemerkt zijn. Dat zegt Mycle Schneider, een internationale autoriteit op het vlak van nucleaire energie,in De Morgen.

"Het controlesysteem faalt, terwijl dit soort mankementen tot kernexplosies kunnen leiden."

Scheurtjes in het reactorvat

Doel 3 ligt sinds begin juni stil voor onderhoud. Daarbij werden problemen vastgesteld met het reactorvat, dat scheurtjes vertoont. "Ik heb de berichten van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) doorgenomen en het is onrustwekkend dat dit al die jaren niet is opgemerkt", zegt Schneider, auteur van de 'The World Nuclear Industry Status'-rapporten.

Volgens de expert zijn materiaalproblemen zoals bij Doel 3 niet onschuldig. "Het kan ertoe leiden dat het vat breekt. Deze reactoren werken met druk, zo'n beetje als een stoompan. Scheurtjes in het omhullend materiaal kunnen explosies veroorzaken."

"Een fabricagefout is natuurlijk een probleem en dat gebeurt overal ter wereld. Maar een veiligheidssysteem, gebaseerd op talloze inspecties en een hele keten aan controles dat zo'n riskant mankement jaren niet ziet, dat zou echt niet mogen."

'Controle werkt'

Het FANC weerlegt dat. "Dat we dit nu ontdekt hebben bewijst net dat de controle heel goed werkt. We zijn niet eens verplicht dit stukje van de centrale te testen, maar we deden het toch, op basis van internationale adviezen. Het blijkt om veel afwijkingen te gaan en daarom treden we nu meteen heel streng op", zegt woordvoerster Karina De Beule. (Belga/TV)

Lees meer over:

Onze partners