Experiment van Lampiris goed voor daling energieverbruik

27/11/14 om 21:43 - Bijgewerkt om 21:43

De test van Lampiris, waarbij tienduizenden gezinnen er donderdagavond vrijwillig voor kozen om tussen 18 uur en 19.30 uur energie te besparen, zorgde wel degelijk voor een zichtbare daling van het verbruik.

Experiment van Lampiris goed voor daling energieverbruik

© Thinkstock

Volgens CEO Tom Van de Cruys werd er naar schatting 100 à 200 megawatt bespaard ten opzichte van wat werd verwacht.Zo'n 140.000 mensen hadden zich aangemeld voor de test waar volgens het bedrijf zelf geen marketingstrategie achter gezocht moet worden. Volgens de topman van het energiebedrijf was er om 18 uur, bij de start van het proefproject, een knik in het stroomverbruik te zien.

Halve reactor

'Voor dat moment zaten we met een tekort aan elektriciteit, erna plots met een overschot', klonk het. In het anderhalf uur van de testperiode lag het stroomverbruik 100 à 200 MW onder de voorspelling. Dat is te vergelijken met de capaciteit van een halve kernreactor zoals die in de kerncentrale van Doel.

'Kleine ingrepen kunnen verschil maken'

De precieze cijfers moeten nog worden geanalyseerd en vergeleken met de gegevens van netbeheerder Elia, maar er was dus zeker een effect. Van de Cruys gelooft dan ook dat, indien álle Belgen hun verbruik in piekperiodes beperken, er een black-out kan worden vermeden. 'Men hoeft hierbij niet veel aan comfort in te boeten. Niet strijken of wassen op piekmomenten kan al veel helpen.'

Sms die waarschuwt voor black-out

Mensen kunnen zich ook nog registreren om via sms gewaarschuwd te worden als er een stroomtekort dreigt. De ongerustheid over een dreigend stroomtekort deze winter is het gevolg van het feit dat in ons land een aantal kernreactoren stil liggen. Daardoor zou de energiebevoorrading in het gedrang kunnen komen. De regering heeft in dat scenario ook een afschakelplan klaar. 'Een stroomtekort deze winter is mogelijk', liet hoogspanningsnetbeheerder Elia vandaag nog weten. Voor de komende twee weken voorziet het bedrijf wel geen problemen.

Nuttig experiment

Lampiris gaat vrijdag een vragenlijst sturen naar de deelnemers om te weten welke acties ze precies hebben ondernomen om energieverbruik te beperken. Het bedrijf is niet van plan om de test nog eens over te doen, maar vond het wel een nuttig experiment. (Belga/JH)

Lees meer over:

Onze partners