Examens aan universiteiten daags na verkiezingen

25/05/10 om 11:28 - Bijgewerkt om 11:28

De Vlaamse universiteiten wijzigen hun examenregelingen niet als gevolg van de vervroegde verkiezingen.

Aan de Vlaamse universiteiten worden op 14 juni, daags na de verkiezingen, examens afgenomen. Ze gaan niet in op de vraag van de studenten om ze te verplaatsen.

Ook een brief van Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) aan hogescholen en universiteiten om bij de examens rekening te houden met de verkiezingen heeft niet geholpen, zo leert een rondvraag van Belga.

Volgens de Universiteit Gent is het moeilijk om nu nog een nieuwe
examenregeling te organiseren. Daarom worden de examenroosters niet aangepast. 'De examendata liggen al een tijd vast en een verandering zou juist meer studenten in de problemen brengen', zo luidt het.

Ook de K.U.Leuven behoudt de examenschema's. 'Voor elke student maken we altijd een zo goed mogelijke scheiding tussen alle examens', aldus de Leuvense universiteit. 'Het is niet zo dat door de verkiezingen plots een hele examendag wordt afgelast'.

De Vrije Universiteit Brussel laat de examens ook gewoon
plaatsvinden. Bij de dienst Studentenbeleid kunnen de studenten wel een attest verkrijgen om iemand anders in hun plaats te laten stemmen.

De Universiteit Antwerpen hanteert dezelfde aanpak als bij de
vorige verkiezingen. Zo zijn er opnieuw geen aanpassingen, maar kunnen de studenten op het online studentenplatform wel verschillende volmachtformulieren downloaden.

Smet heeft begrip voor de situatie

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) zegt in een reactie begrip te hebben voor de hogescholen en universiteiten die daags na de verkiezingen toch examens organiseren.

Hij wijst er op dat de bevoegdheid om examens te organiseren volledig bij de onderwijsinstellingen ligt.

De brief van Smet ging niet verder dan een oproep tot overleg, zo luidde het dinsdag op zijn kabinet. De studenten zijn zelf ook vertegenwoordigd in de adviesraden die de examens organiseren, zo wordt er aan toegevoegd.

Lees meer over:

Onze partners